Mientjes huis gaat tegen de vlakte (en pand ernaast ook)

Mientjes huis (in het wit) gaat tegen de vlakte.
Foto Hans Verbeke Mientjes huis (in het wit) gaat tegen de vlakte.
Het onbewoonbaar verklaarde huis van Mientje Callens, in de Weststraat, gaat maandag tegen de vlakte. Mientje (88) zakte anderhalf jaar geleden met bed en al door haar slaapkamervloer en werd pas 14 uur later gevonden. Ook de naastliggende woning van dezelfde eigenaar wordt gesloopt.

Het was een hallucinant verhaal, juni vorig jaar. Thuisverpleegster Sandra Demaeght uit Meulebeke stond die dag voor een gesloten deur toen ze zoals elke morgen langsging bij Mientje Callens. Een collega die wel een sleutel had van de voordeur, bracht soelaas. Het duo vond Mientje in de kelder van de woning. De bejaarde vrouw was de avond voordien, kort nadat ze was gaan slapen, met bed en al door de slaapkamervloer gezakt. Veertien uur lang bracht ze door in de barkoude kelder, met alleen een dekentje waar ze net bij kon om zich wat op te warmen. De kranige dame liep als bij wonder alleen maar wat blauwe plekken op en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Terugkeren naar het huis waar ze al 49 jaar woonde, was echter geen optie. Daarvoor was het gebouw - en ook de woning ernaast - te onveilig. Mientje nam haar intrek in een appartement met zicht op het Marktplein, maar verhuisde intussen naar een woonzorgcentrum.

Openbare veiligheid

Komende maandag gaat de sloophamer in de twee buurwoningen. Dat bevestigt burgemeester Kurt Windels (De Brug). "Normaal gezien verlenen we geen slopingsvergunning zonder bouwvergunning, maar in dit dossier maakten we een uitzondering omdat het een kwestie is van openbare veiligheid. Op straat is er geen probleem, maar de woningen betreden, is levensgevaarlijk." Wat de eigenares van plan is met de niet onaardige braakliggende ruimte in het centrum van de gemeente, moet nog blijken. De afbraakwerken starten nu maandag en duren tot en met vrijdag. Getracht wordt om de verkeershinder tot een minimum te beperken, maar een stuk van de Weststraat zal maximaal vijf dagen onderbroken zijn. Er is een omleiding voorzien via de Elf Juli Singel, voor het verkeer dat vanuit Emelgem komt. (VHS)