Meubelen Astrid sluit na 60 jaar

GROND VERKOCHT AAN PROJECTONTWIKKELAAR

"Ik heb zes dagen op zeven in de zaak gewerkt en geleefd. Het is genoeg geweest", zegt Laurens Monteyne. 
Foto Couvreur "Ik heb zes dagen op zeven in de zaak gewerkt en geleefd. Het is genoeg geweest", zegt Laurens Monteyne. 
Na zestig jaar sluit de bekende meubelzaak Astrid in de Weststraat de deuren. Achttien mensen moeten op zoek naar een nieuwe job. Zaakvoerder Laurens Monteyne (57) wil het kalmer aan doen en meer van het leven genieten.

Meubelen Astrid is een begrip in de ruime regio, maar na zes decennia houdt de familie Monteyne het voor bekeken. "Mijn vader Etienne heeft de zaak in 1957 opgericht in de Rotsestraat in Emelgem en heeft die vernoemd naar mijn moeder Astrid", weet Laurens. "Drie jaar later werd ik geboren en ik herinner me nog dat ik samen met mijn zus tussen de meubelen kon ravotten. Na tien jaar verhuisde het bedrijf naar de Weststraat in Ingelmunster, waar we konden uitbreiden. Tegenwoordig beschikken we over tienduizend vierkante meter."


Ondertussen staat Laurens al 25 jaar aan het roer van Meubelen Astrid, maar nu acht hij de tijd rijp voor iets anders. "Ik heb zes dagen op zeven in de zaak gewerkt en geleefd en het is genoeg geweest. Dat besef kreeg ik onlangs toen een goede vriend plots overleed. Dat zet je aan het denken. Ik wil niet tussen mijn meubelen doodvallen. Aangezien mijn dochter en zoon andere ambities hebben en een overname in de sector ook zelden gebeurt, heb ik dan maar besloten alles op te doeken. Daar gaat niet zoveel sentiment mee gepaard. Ik ben al een tijdje met de voorbereidingen bezig en heb het een plaatsje kunnen geven."


De stopzetting betekent ook dat achttien personeelsleden op zoek moeten naar een nieuwe job. "Ze zijn al een tijdje op de hoogte en zullen correct behandeld worden", verzekert Laurens. "Velen werken hier al twintig jaar en genieten dan ook mijn volle respect."

Televisiespot

In die zestig jaar waren er voor Laurens ook heel wat mooie momenten. "Zoals onze legendarische televisiespot die heel wat mensen nog altijd herkennen", glimlacht hij. "Een rechter 'veroordeelde' ons toen omwille van de goedkope prijzen de we hier hadden. Een idee van mezelf, waar ook de slogan 'Goedkoper is strafbaar' vandaan komt. Die gaat nog altijd mee. Daardoor hebben we klanten uit heel West- en Oost-Vlaanderen en zelfs Wallonië en Frankrijk tot hier kunnen krijgen."

Villa's

Wanneer de zaak sluit, hangt af van hoe vlot de uitverkoop gaat. "De gebouwen zijn al verkocht aan een projectontwikkelaar", weet Monteyne. "Deze gronden zijn zeer gegeerd voor villabouw. Zeker met uitzicht op de mooie Beukendreef. Zelf ga ik nog niet meteen met pensioen, maar ik wacht nog even af wat ik wel ga doen. Eerst genieten van de rust."