Mandelhoeve wijkt voor winkelzone

VOORMALIGE MANEGE RUIMT WELLICHT PLAATS VOOR SUPERMARKT

De Mandelhoeve ruimt plaats voor een winkelzone. Er vlak naast komen huizen.
Foto VDI De Mandelhoeve ruimt plaats voor een winkelzone. Er vlak naast komen huizen.
Gaat de voormalige manege Mandelhoeve straks tegen de vlakte om plaats te maken voor een supermarkt? Alles wijst in die richting nu de stad een plan klaar heeft voor een nieuwe toekomst voor het terrein. Naast de winkel zouden er huizen komen. Van een sportpark is geen sprake meer.

Iedereen die de rotonde aan de Oostrozebekestraat en de Ringlaan neemt, herkent meteen de hangar van de Mandelhoeve. Maar daar zal op termijn dus verandering in komen. De paardenmanege werd achttien jaar lang uitgebaat door Marc Van Eenoo en Orenda De Waele. Hoewel het echtpaar nog een vergunning had tot 2033, besloten ze vorig jaar met pensioen te gaan. Sindsdien staat het terrein leeg. Om er een nieuwe toekomst voor te vinden, heeft de gemeente een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de zone Mandel-Oost klaar. Het plan voorziet een commercieel gebouw en verschillende woonzones.


"Het gaat om het gebied tussen de Oostrozebekestraat en de Nijverheidsstraat, de Ring en het kanaal", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Kindt (De Brug).

Zeker geen IKEA

"De huidige bestemming van deze zone als 'sportpark' is niet langer realistisch. Bovendien zijn de voorschriften niet langer actueel. Op de plek van de manege voorziet het plan een commercieel gebouw van maximum 3.000 vierkante meter met een verkoopsoppervlakte die niet groter mag zijn dan 1.200 vierkante meter. Een lokale supermarkt kan hier onderdak vinden, een IKEA bijvoorbeeld niet. De zone krijgt een nieuwe doorgang via de Oostrozebekestraat, verder van de rotonde. Dat betekent dat de bestaande aansluitingen bij de rotonde zullen verdwijnen. De parking bij het commercieel gebouw moet ook buiten de openingsuren toegankelijk zijn voor buurtbewoners."

Woonzones

Langs de Oostrozebekestraat komt tussen de rotonde en de Nijverheidsstraat een zone waar meergezinswoningen tot drie bouwlagen toegelaten zijn. Op het gelijkvloers is ook een handelsactiviteit toegelaten. Achter die zone is er ruimte voor eengezinswoningen. Omwille van waterbeheersing zijn er beperkingen voor verharding in tuinen en opritten. "Vandaar dat we ook ruime groenzones in het gebied voorzien", aldus de schepen. "Die zorgen voor een extra buffer en de privacy in de bestaande tuinen. Diezelfde aandacht gaat naar de woonzone tussen Mandel en kanaal."


Het ontwerp is voorlopig vastgesteld in de gemeenteraad. Tussen 23 juni en 23 augustus volgt een openbaar onderzoek. Op 12 juli organiseert de gemeente een infovergadering om 19.30 uur in de brasserie in de Bollewerpstraat. Dit najaar komt het plan voor aanvaarding op de gemeenteraad.