Man (27) riskeert 15 maanden nadat neef sterft door heroïne

Een 27-jarige man uit Ingelmunster heeft zich gisteren voor de rechtbank moeten verantwoorden, omdat hij op 13 mei 2015 zijn neef heroïne gaf. De dertiger stierf daardoor. De beklaagde belde de hulpdiensten niet toen zijn neef zich niet goed voelde. Hij vond hem de ochtend erna dood in zijn auto.

Manolito R. gaf op 13 mei 2015 een barbecue bij hem thuis langs de Oostrozebekestraat in Ingelmunster. Ook zijn neef Jelle V. (34) uit Menen was daar aanwezig. Rond 20.30 uur reden ze samen naar de kerk van Ooigem om cannabis te halen. Manolito had daar een afspraak met zijn vaste dealer. "Als extraatje kregen we er een dosis heroïne bij", zei Manolito gisteren op de rechtbank. "Die hebben we meteen ingenomen."


Daarna gingen de neven opnieuw naar huis om het feest verder te zetten. Plots voelde Jelle V. zich niet goed. Hij is in de auto blijven zitten, terwijl Manolito verder ging feesten. "Toen moest hij meteen de hulpdiensten verwittigd hebben", zei Dimitri Vantomme, advocaat van de ouders en broer van Jelle V. "Hij was de enige aanwezige, die wist wat ze genomen hadden, maar ondernam niets."


De ochtend erna zag Manolito dat Jelle nog steeds in zijn auto zat op zijn oprit. Hij was overleden. "In zijn eerste verhoor zei hij zelfs dat Jelle de avond ervoor alleen ergens naartoe was gereden. Het is pas via een getuige, die de beklaagde had horen vertellen over de feiten, dat ze aan het licht zijn gekomen. Manolito probeerde alles nog onder tafel te moffelen. Schone neef is dat", klonk het. Volgens Manolito heeft hij wel degelijk hulp aangeboden. "Maar Jelle zei dat het niet nodig was en dat hij naar huis zou gaan."


Volgens de deskundige overleed Jelle tussen 22 uur en 3 uur 's nachts. Manolito werd in het verleden al veroordeeld voor drugsfeiten en opzettelijke slagen en verwondingen. Vonnis op 15 mei. (AHK)