Labadoux beleeft topeditie

LANGE WACHTRIJ OP VRIJDAG DANKZIJ DAAN EN THE LEVELLERS

Vrijdagavond zat het feeërieke festivalterrein van Labadoux aardig vol.
Couvreur Vrijdagavond zat het feeërieke festivalterrein van Labadoux aardig vol.
Geen feest zonder Labadoux en dat weten ze in Ingelmunster maar al te goed. Het gemoedelijke familiefestival lokte het voorbije weekend elfduizend mensen naar de weide naast de Wantebrug. Bezoekersrecords sneuvelden er niet, al vond de massa vooral vrijdag zijn weg naar de festivalweide.

Het festival schoot vrijdag al meteen goed uit de startblokken. Met kleppers als Daan en vooral The Levellers op de affiche kwam de bezoekersstroom al vroeg op de avond op gang. Het leidde op piekmomenten tot een ellenlange wachtrij aan de kassa. "Meteen het enige minpuntje voor een anders fantastische festivaldag", vindt organisator Carl Windels. "De grote concerttent zat nog nooit zo vol. Mensen weten onderhand al wat ze van Labadoux kunnen verwachten. Dat verhaal tussen muziek en sfeer blijft elk jaar werken, dus willen we ook niet te veel aan die succesformule sleutelen. We blijven dus groots in het klein zijn."

Onder andere Daan gaf het beste van zichzelf.
Couvreur Onder andere Daan gaf het beste van zichzelf.

Familiedag

Zaterdag lokten bands als Big One - The European Pink Floyd Show, Axelle Red en The Black Tartan Clan ook heel wat bezoekers. De familiedag op zondag had wat onder het weer te lijden. Het bleef droog, maar de zon liet zich nauwelijks zien en dus liep de Peloeze minder snel vol. "De bezoekersstroom kwam zondag wat traag op gang", geeft de organisator toe. "Naar de avond toe werd dat echter volledig goedgemaakt. Rond 17 uur waren er weer heel wat mensen op de weide die nog van Ertebrekers wilden genieten. We hebben elfduizend bezoekers mogen ontvangen en dat is toch net iets meer dan de voorbije jaren, dus we zijn tevreden."


De organisatie had deze editie aangekondigd als die met de meeste veiligheidsmaatregelen, maar daar heeft de doorsnee festivalganger maar weinig last van gehad. Er waren sporadisch rugzakcontroles en de hoofdtent had dit keer meerdere ingangen waardoor alles meer gestroomlijnd liep.

De kookzone op de camping was ook een succes.
Couvreur De kookzone op de camping was ook een succes.

Kookzone

De toeschouwers konden het wel smaken. "Alles verloopt net iets vlotter en we hebben het gevoel dat er meer plaats op de weide en in de concerttent is", vertellen vriendinnen Maaike Dupont en Jolien Vermeersch. "Ook de afwisseling tussen ambiance-optredens in de pubtent en de luisterconcerten in de grote tent en Club bevalt ons wel." Een andere nieuwigheid die wel in de smaak viel, was de toevoeging van een kookzone op de camping. Een brandje liep er vorig jaar bijna uit de hand en daarom besloot de organisatie geen losse vuurtjes meer toe te laten. De lokale jeugdbewegingen stonden paraat om voor de bezoekers te barbecueën. "Dat nieuw concept sloeg goed aan", weet Brecht Defreyne van de chiro. "Mensen vinden het wel fijn dat er wat kookgerief aanwezig is. Dan moeten ze zelf minder zeulen en bovendien is het leuk voor de samenhorigheid om samen te koken en eten."


Afsluiten gebeurde gisterenavond in stijl met de eerste - weliswaar uitgeweken - Ingelmunsternaar ooit op het hoofdpodium van Labadoux. Jeffrey Bearelle stond samen met Ertebrekers-kompanen Flip Kowlier en Peter Lesage in de grote concerttent. Voor de gelegenheid bracht hij zijn ouders mee en kreeg hij van de organisatie een taart van de lokale bakker cadeau.


Volgend jaar wenkt alweer de dertigste Labadoux. Een jubileumeditie dus. "En dat wordt er eentje met een feestelijk randje, zonder al te veel aan ons eigen DNA te morrelen", belooft Windels.

Op zondag konden vooral kinderen zich uitleven.
Couvreur Op zondag konden vooral kinderen zich uitleven.