Laatste bierflesje rolt na 115 jaar van de band

BROUWERIJ VAN HONSEBROUCK BEGINT AAN VERHUIZING NAAR IZEGEM

De eerste brouwtanks werden gisteren uit het oude gebouw gehaald. Voor ze geplaatst worden in Izegem, krijgen ze eerst nog een grondige poetsbeurt.
VDI De eerste brouwtanks werden gisteren uit het oude gebouw gehaald. Voor ze geplaatst worden in Izegem, krijgen ze eerst nog een grondige poetsbeurt.
Historisch moment bij brouwerij Van Honsebrouck in het centrum van Ingelmunster: de laatste bierflesjes rolden er van de band. Ondertussen verhuisden ook de eerste van 68 brouwtanks naar de nieuwe brouwerij in Izegem. Vanaf half januari is de nieuwe brouwerij in werking, maar zonder bier zal niemand vallen. Er is een 'crisisstock' van liefst 30.000 hectoliter.

De laatste productiedag in de oude brouwerij in de Oostrozebekestraat was voor zaakvoerder Xavier Van Honsebrouck een emotioneel gebeuren. "Dit was voor ons een historische dag", vertelt hij.


"We hebben net de laatste bierfles van de band laten rollen en daarmee zijn alle brouwerij-activiteiten hier na liefst 115 jaar stopgezet. Dat doet toch wel iets met me. Ik maak deel uit van de vierde generatie brouwers - de tweede die zich op speciaalbieren richt. Als je dan ziet hoe we hier stilaan alles afbreken voor die verhuizing, dan is dat imposant. Ik mag daar niet te lang bij stilstaan, maar het gaat gelukkig in een vlug tempo. Ik zit liever op de nieuwe site in Izegem, waar ik alles zie vooruitgaan en opgebouwd worden. We moeten hier weg, maar het doet me pijn, ja."


Even tevoren tilde een grote kraanmachine de eerste vier tanks uit het oude gebouw. Een voorsmaakje van wat er maandag op het programma staat. Vanaf dan verhuizen de 68 brouwtanks in zes weken van de oude naar de nieuwe locatie.

VDI

Test

Het brouwen zelf is drie weken geleden al in Izegem opgestart. "We hebben daar even getest, maar de resultaten waren al vlug bevredigend", vertelt Xavier Van Honsebrouck. "Er zijn al citernes met daar gebrouwen bier van Izegem naar Ingelmunster gebracht om hier nog te bottelen. Die brouwsels vinden binnenkort al hun weg naar de markt. Onze 97 personeelsleden verhuizen op 23 november definitief naar Izegem. Vanaf half januari zullen we daar volledig operationeel zijn."

Brouwer Xavier Van Honsebrouck en echtgenote Lindsey waren erbij toen de laatste fles Kasteelbier van de band rolde.
VDI Brouwer Xavier Van Honsebrouck en echtgenote Lindsey waren erbij toen de laatste fles Kasteelbier van de band rolde.

Officiële opening

Wie de komende maanden vreest zonder Kasteelbier, Filou of Slurfke te vallen, mag opgelucht adem halen. "We hebben onze voorzorgen genomen", verzekert Van Honsebrouck. "Er is een 'crisisstock' van liefst 3 miljoen liter voor onze 26 bieren in vaten, flessen en bakken. Daarmee moeten we het kunnen redden tot zeker half februari." Hoewel de brouwerij vanaf half januari actief zal zijn, blijft het nog zeker tot mei 2016 wachten voor het bezoekerscentrum zal open gaan. "Dan willen we alle geïnteresseerden ontvangen zoals het hoort", stelt Xavier. "In het najaar mikken we dan op een officiële opening."