Is Armando straks de duurste duif ter wereld? Nu al bod van 400.000 euro voor duif van West-Vlaming

Duivenmelker Joël Verschoot met topduif Armando.
Valentijn Dumoulein Duivenmelker Joël Verschoot met topduif Armando.
De kans is groot dat de duurste duif ter wereld straks uit Ingelmunster komt. Topkweker Joël Verschoot (63) organiseert nog tot 17 maart een online veiling, met prijsduif Armando als absolute uitschieter. Het hoogste bod bedraagt 400.000 euro en met nog negen dagen te gaan, belooft dat bedrag nog flink op te lopen.

Joël verkoopt Armando en 177 andere duiven op duivenveilingsite pipa.be. “Normaal verkoop ik dertig duiven per jaar via Pipa”, vertelt Joël. “Vooral de jongen van mijn beste vliegers. Er was al enkele jaren interesse van onder andere Chinezen voor mijn prijsduiven als Armando en Contador, maar ik ben niet onder die druk gezwicht. Duivenspecialist Gaby Vandenabeele uit Dentergem (die vorig jaar zijn volledige duiventil voor een recordbedrag van 6,5 miljoen euro verkocht, nvdr.) raadde me aan die duiven toch al eerder te verkopen, maar ik voelde dat er meer in zat. Zo geschiedde, want in 2018 werd Armando nog eerste nationale asduif.”

Duivenmelker Joël Verschoot met topduif Armando aan zijn til.
Valentijn Dumoulein Duivenmelker Joël Verschoot met topduif Armando aan zijn til.

Beste fondduif

De duif wordt aangeprezen als de ‘beste fondduif aller tijden’ en heeft dan ook al heel wat prijzen op zijn palmares. “Door hem nog een jaartje langer te laten vliegen, is hij nu nog meer waard. We hebben daarna toch de knoop doorgehakt om 178 van mijn 500 duiven te verkopen. Niet allemaal, want ik wil met de jongen van de toppers nog verder vliegen. Naast mezelf is ook Dieter, een van mijn vier zonen, gepassioneerd door de duivensport en zo verzekeren we de toekomst.”

Duif Armando.
Pipa.be Duif Armando.

Joël leerde de kneepjes van het vak van zijn vader. “Als klein ventje van 10 jaar reed ik al met de fiets met duiven in een mand naar het lokaal”, herinnert hij zich. “Mijn pa vroeg dan of ik vijftig frank wou inzetten en ik voegde er zelf nog vijf frank van mijn zakgeld toe. Het zat er toen al in", lacht de Ingelmunsternaar. “We zijn ooit begonnen met zestig duiven en zijn langzaamaan uitgebreid. Hoe meer je er mee bezig bent, hoe makkelijker het is om alles professioneel te omkaderen. Ik ben sinds een paar jaar met pensioen, maar ik heb veertig jaar in het slachthuis van Rekkem gewerkt. Ik ben op een bepaald moment zelfs op de nachtploeg overgeschakeld om overdag met mijn duiven bezig te kunnen zijn. Dat heeft er zeker mee voor gezorgd dat mijn duiven een hoger niveau hebben gehaald.”

Hoge vlucht

“Het eerste bod op Armando maandag was tweehonderd euro”, weet Joël. “Amper drie minuten later stond de teller al op driehonderdduizend euro. We hadden nooit durven denken dat de veiling zo’n hoge vlucht zou nemen. Nu hebben we een voorlopig hoogste bod van vierhonderdduizend euro, maar op de laatste veilingdag zondag 17 maart kan dat bedrag nog de hoogte inschieten.” Ook Contador, een andere prijsduif van Joël, doet het zeer goed. Voor hem is er nu al een bod van 194.000 euro binnen.

Armando heeft nu al het record van duurste internetduif aller tijden op zijn naam staan. Het vorige record staat op naam van streekgenoot Gaby met duif New Bliksem, die vorig jaar 376.000 euro opbracht. Er is wel nog recordduif Nadine van Antwerpenaar Willy Daniëls. De Chinees Kaier kocht die in 2017 voor 400.000 euro tijdens een gewone verkoop, maar ook dat record kan Joël dus nog breken.

Duivenmelker Joël Verschoot met topduif Armando aan zijn til.
Valentijn Dumoulein Duivenmelker Joël Verschoot met topduif Armando aan zijn til.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hans Molenbeek

    Hij heeft er hard voor gewerkt dus verdient het! Fijn dat hij zo veel geld kan verdienen met zijn passie!

  • rik cappelle

    Het ware Joél en Annie en de zonen Verschoot meer dan gegund. Joél is niet alleen een topmelker maar het ganse team zijn fijne liefdevolle mensen.

  • Nikolaas Bouman

    Absurde bedragen, lijkt de tulpenhandel wel uit de zeventiende eeuw. Dat kan alleen maar fout gaan.