Heemkring Den Hert houdt ermee op

BIDPRENTJESEXPO IN GRAVENKAPEL DIT WEEKEND IS LAATSTE WAPENFEIT

Voorzitter Albert Verscheure en Eddy Mullebrouck aan de bidprentjescollectie in de Gravenkapel. "Alle waardevolle items gaan naar de bibliotheek", vertellen ze.
VDI Voorzitter Albert Verscheure en Eddy Mullebrouck aan de bidprentjescollectie in de Gravenkapel. "Alle waardevolle items gaan naar de bibliotheek", vertellen ze.
Heemkundige kring Den Hert houdt er na 39 jaar mee op. De groep vrijwilligers die jarenlang door de geschiedenis van de gemeente grasduinde vindt geen opvolging. Den Hert pakt dit weekend nog één keer uit met een bidprent-jesexpo in de Gravenkapel.

Heemkring Den Hert houdt al sinds 1979 nauwkeurig alles bij over de historiek van Ingelmunster. In de loop der jaren volgde er ook veel opzoekingswerk om bepaalde geschiedkundige gaten nog te vullen, maar straks is het onherroepelijk gedaan. "De vergrijzing en een gebrek aan schrijvers nekt ons", zucht voorzitter Albert Verscheure (80). "We hielpen altijd met veel plezier de kennis van Ingelmunster in het heden en verleden te vertalen naar en te vertellen aan heel wat lezers, maar nu houdt het op. Er waren nog wel een paar jongere krachten, maar die hebben nauwelijks de tijd meer om zo'n tijdrovende bezigheid vol te houden. We hebben hen dan ook gezegd dat ze nuttiger werk kunnen verrichten in heemkringen van naburiger gemeentes, want die enkelingen alleen kunnen ook geen hele heemkring dragen."

Japanse wapenhandelaar

Den Hert stond niet alleen in voor eigen publicaties over tal van onderwerpen, maar hielp ook geregeld mee met gemeentelijke en lokale initiatieven. Zo droeg ze dit jaar nog bij aan een expo rond de geschiedenis van Maria Rust-oord en ook rond de Groote Oorlog bracht ze heel wat achtergrondinfo voor herdenkingen aan.


"Toen we indertijd begonnen was er nog quasi niks van de lokale geschiedenis opgetekend en ik ben blij dat we daar verandering in gebracht hebben", vertelt Albert. "We brachten ook interessante zaken naar boven, zoals het relaas van een Japanse wapenhandelaar die consul in Parijs werd en zijn laatste jaren in Ingelmunster doorbracht. Ook met de familie van de Britse piloot Bradley, die hier in 1944 met zijn vliegtuig neerstortte, hebben we een reconstructie kunnen houden. Er is met zijn nazaten in 1994 een passende herdenking geweest en we hebben voor hen zelfs een aandenken gemaakt van restanten van dat vliegtuig ."

Collectie aan de bib

De heemkring schittert dit weekend nog een laatste keer met een tentoonstelling. In de Gravenkapel op het kerkhof kan je tussen 10 en 12 en 14 en 17 uur een 500-tal bidprentjes uit de collectie van liefst 12.000 stuks van bestuurslid Eddy Mullebrouck bezichtigen. "Er staan veertien kaders verdeeld over thema's zoals oudstrijders, bekende inwoners, pastoors, kloosterzusters en 100-jarigen", zegt hij. "Het is een mooie gelegenheid om nog eens met onze collectie uit te pakken. De bidprentjes maken deel uit van mijn privé-collectie, maar het ander materiaal van Den Hert schenken we aan de bibliotheek, die het allemaal zal archiveren. We kunnen alleen maar hopen dat er op een dag een nieuwe generatie opstaat om ons werk verder te zetten."


De gemeente werd met een afscheidsbrief op de hoogte gebracht. "We betreuren dit enorm, maar begrijpen dat het niet evident meer is om gemotiveerden te vinden voor zo'n werk", vertelt schepen Rob Kindt. "We houden wel het archief bij in de hoop dat er ooit weer opvolgers zijn."