Gokverslaafde oplichter krijgt vijftig maanden cel

Een 45-jarige man uit Astene, bij Deinze, is veroordeeld tot vijftig maanden celstraf en drieduizend euro boete voor oplichting. Uitbaters Dominique Stove en Kurt Vuylsteke van sfeercafé Beau'Bar in Ingelmunster verloren 47.000 euro aan de gokverslaafde oplichter.

"Een onverbeterlijke mooiprater die van leugens opdissen zijn tweede natuur heeft gemaakt." De Gentse strafrechter was niet mals in zijn vonnis voor Benjamin V. uit Astene. De gewiekste oplichter had de strafrechter om een werkstraf gesmeekt, maar tevergeefs.


"Zijn eerste veroordeling dateert van 1988, maar sindsdien heeft hij daar geen lessen uit getrokken. Het risico op herhaling is torenhoog", motiveerde de rechter zijn beslissing om V. vier jaar achter de tralies te steken. Met allerlei mooie verhaaltjes over fabelachtige investeringen overhaalde de gladde 'zakenman' tien slachtoffers om hem geld te geven. Veel geld, want de Oost-Vlaming maakte zijn slachtoffers 215.000 euro afhandig.

Gokverslaving

Onder de gedupeerden ook Dominique Stove en Kurt Vuylsteke van sfeercafé Beau'Bar in de Bruggestraat in Ingelmunster. "Hij zei dat hij champagne en vodka kon leveren aan sterk verminderde prijs. We moesten een voorschot betalen, maar van leveringen kwam niets in huis", zegt Dominique.


Telkens beloofde V. dat hij de week nadien wel zou leveren, maar champagne en vodka kregen ze niet te zien in Beau'Bar. De 47.000 euro die ze betaalden, had de oplichter ondertussen gebruikt om zijn gokverslaving te bekostigen.


"Hij wist dat hij het geld niet zou kunnen terugbetalen en was dat ook niet van plan. Ondertussen maakte hij wel grote sier met dure auto's en andere aankopen. Zelfs tegen de onderzoeksrechter en hier in de rechtbank stond hij te liegen", reageert strafrechter Anthony Van Mol. Hij kende de zaakvoerders van Beau'Bar een schadevergoeding toe, maar of de oplichter ooit een euro zal kunnen terugbetalen, is maar de vraag. (LKI)