Bejaard koppel verpoost in tuin wanneer plots gasfles
in garage ontploft: “Alsof hele huis werd weggeblazen”

De schade aan de vrijstaande garage is bijzonder groot. Ook de vier jaar oude Mercedes van het bejaard echtpaar is lelijk toegetakeld.
Hans Verbeke De schade aan de vrijstaande garage is bijzonder groot. Ook de vier jaar oude Mercedes van het bejaard echtpaar is lelijk toegetakeld.
Een bejaard echtpaar en hun buren schrokken zich dinsdagavond een hoedje toen in de garage van het koppel een gasfles ontplofte. Palmer Volon (82) en zijn vrouw Jenny Debusschere (79) uit Ingelmunster genoten achter in hun diepe tuin van het mooie weer. “Maar dat was rap gedaan, na die enorme knal”, zegt Palmer. De grote garage raakte compleet vernield.

“Het was precies alsof ons hele huis werd weggeblazen”, vertelt Palmer Volon. Mensen in de omgeving van het kruispunt van de N50 met de Lendeledestraat in Ingelmunster dachten dat er een ongeval was gebeurd. De ontplofte gasfles in de garage richtte een zware ravage aan. Gelukkig waren de 82-jarige man en zijn vrouw ver van de garage verwijderd. “Achter ons tuinhuis, diep in onze tuin, hebben we een beschut plekje waar we ’s avonds in enkele zetels kunnen genieten van de rust en het mooie weer”, legt Palmer uit. “We waren een beetje aan het bekomen van de hitte, met een frisse pint, toen we plots die knal hoorden.

Palmer Volon (82) in gesprek met de brandweer.
Hans Verbeke Palmer Volon (82) in gesprek met de brandweer.

Indringende geur

Het bejaarde echtpaar haastte zich naar de straatkant, waar intussen ook al heel wat ongeruste buren kwamen opdagen. “Een deel van onze garage is ingestort”, zegt Palmer. “De poort is weg, een stuk van de zijwand begaf het. Gelukkig is de garage niet aangebouwd aan onze woning. Een gasfles is ontploft. Een tweede is, waarschijnlijk door de kracht van de explosie, beschadigd. Ze lag op de oprit te sissen.” In de omgeving verspreidde zich een indringende gasgeur. Omdat er geen brand ontstond, kon de brandweer zich onmiddellijk concentreren op de beschadigde gasfles waaruit nog volop gas ontsnapte. Iedereen in de omgeving werd gevraagd om naar binnen te gaan of minstens op veilige afstand.

Opengereten gasfles

Na verloop van tijd vormde de beschadigde gasfles geen gevaar meer en kon de schade opgemeten worden. “Die explosie moet een enorme kracht gehad hebben”, zegt Jenny, de vrouw van Palmer, met haar hond Prutske op de arm. “Onze auto staat nu op meer dan een meter van waar hij stond, zo ver werd hij weggeblazen. Er is nogal wat schade aan. De gasfles die ontplofte, is helemaal opengereten. Dat heb ik nog nooit gezien.” Het echtpaar relativeert echter wat er is gebeurd. “We kunnen hier blijven wonen, dat is het belangrijkste.”

Jenny Debusschere (79) en haar hondje Prutske, omringd door enkele familieleden en burgemeester Kurt Windels, die polshoogte kwam nemen.
Hans Verbeke Jenny Debusschere (79) en haar hondje Prutske, omringd door enkele familieleden en burgemeester Kurt Windels, die polshoogte kwam nemen.

Oorzaak?

Over de oorzaak van de explosie is geen duidelijkheid. “Zo’n gasflessen zijn ijzersterk”, weet officier Frank Meurisse van de brandweerpost Ingelmunster. “Mogelijk speelde de hitte hier een rol, warmde de gasfles zodanig op dat ze het uiteindelijk begaf. Maar zeker is dat niet. Het belangrijkste is dat er geen slachtoffers zijn.”

Een tijdlang moest iedereen op veilige afstand wachten, omdat er nog ontploffingsgevaar dreigde.
Hans Verbeke Een tijdlang moest iedereen op veilige afstand wachten, omdat er nog ontploffingsgevaar dreigde.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • roger boons

    wie is er zo dom om een gasfles in een gesloten ruimte te plaatsen ?????

  • JOESSEFF MOVADA

    Een gouden regel.... Gasflessen steeds in een open ruimte, nooit in een gesloten ruimte. Net zoals een kelder- of kruipruimte steeds een verluchting moet hebben.