Beau'Bar opgelicht voor 47.000 euro

GOKVERSLAAFDE MOOIPRATER RISKEERT FIKSE STRAF VOOR OPLICHTINGEN

De zaakvoerders van Beau'Bar in Ingelmunster werden het slachtoffer van een oplichter.
JVk De zaakvoerders van Beau'Bar in Ingelmunster werden het slachtoffer van een oplichter.
Een gokverslaafde mooiprater uit Sint-Martens-Latem heeft de voorbije maanden enkele slachtoffers voor 215.000 euro opgelicht. Benjamin V. (45) riskeert vijftig maanden celstraf. Zakenpartners Dominique Stove en Kurt Vuylsteke van sfeercafé Beau'Bar in Ingelmunster verloren duizenden euro's aan de man.

De oplichter gebruikte bij zijn verschillende slachtoffers telkens andere smoesjes. Dominique en Kurt kwamen met hem in contact via een kennis. Hij kon aan champagne en vodka aan sterk verminderde prijzen raken en dus sloten de zakenpartners een deal met de man. "We moesten een voorschot betalen, maar van leveringen kwam niets in huis", vertelt Dominique. "Eerst beloofde hij een week later te leveren, dan nog eens een week later,... Ik kreeg al vrij snel in de gaten dat er iets niet pluis was en begon hem wat door te lichten. Uiteindelijk nam ik alle gesprekken op en stapte er mee naar de politie. Zo ging de bal aan het rollen. Zijn systeem zat goed in elkaar, met officiële bestelbons. Hij was ook heel sympathiek, kon het goed uitleggen. Een spijtige zaak, die ons duizenden euro's heeft gekost. Achteraf voel je je echt een dommerik. We hopen natuurlijk nog ons geld te kunnen recupereren." De zakenpartners stelden zich burgerlijke partij voor 47.000 euro.

Gokverslaving

Ze stonden niet alleen als gedupeerden. In totaal verspeelden tien slachtoffers geld aan de mooipraterij van Benjamin V. Een man uit Deinze kocht een wagen van V. en leende hem daarna opnieuw uit omdat V.'s vrouw zogezegd een ongeval had gehad. De auto zag de Deinzenaar echter nooit meer terug. Een koppel uit Antwerpen verloor zelfs 96.000 euro toen V. hen voorstelde te investeren in een nieuw carwashproject. Het geld verspeelde Benjamin V. allemaal met gokken. Het openbaar ministerie in de rechtbank van Gent was gisteren dan ook niet mild voor hem. "Een beroepscrimineel, die al in 1988 veroordeeld werd voor oplichting", was de procureur duidelijk.


De advocaat van V. vroeg de rechter geen jarenlange celstraf uit te spreken. "Hij zal zijn hele leven moeten afbetalen, dat is al een straf op zich", vond de advocaat. "Hij moet hulp zoeken voor zijn gokverslaving en is bereid een maximale werkstraf uit te voeren." "Ik beloof alle slachtoffers terug te betalen", zei Benjamin V. op het einde van het proces.


Vonnis op 23 maart.