Arrestatie in restaurant met cannabis toch rechtsgeldig

De politiezone Midow is haar boekje niet te buiten gegaan toen half juni bij een huiszoeking de uitbater van visrestaurant Nemo uit Ingelmunster werd gearresteerd.


Dat zegt de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent, in een nieuw arrest dat het vorige tegenspreekt.


De politie snelde op 18 juni naar het visrestaurant Nemo, vlakbij het marktplein. Aanleiding was een telefoontje van een onbekende die meldde dat zich daar iemand in nood bevond. De inspecteurs vielen het pand binnen, maar een persoon in nood vonden ze er niet. Wel een cannabisplantage in de kelder van het gebouw. Uitbater Sadek A. werd toen gearresteerd.


Maar enkele weken nadien oordeelde de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) dat de arrestatie onwettig was. Sadek A. werd prompt vrijgelaten.


Vorige week kwam er een nieuw arrest, waarin stond dat de huiszoeking in het restaurant wél correct verlopen was. De vrijlating van de uitbater was onterecht. Politiediensten moeten het in drugsonderzoeken steeds vaker zonder huiszoekingsbevel stellen. Dat is voor speurders dikwijls dansen op een slappe koord. Als er aanwijzingen zijn voor druggebruik of -bezit, kan de politie zonder bevel ergens binnenvallen. Maar aanwijzingen worden niet altijd door iedereen op dezelfde manier geïnterpreteerd waardoor de rechtsgeldigheid van een huiszoeking in het gedrang komt. Het onderzoek naar de cannabisplantage in de kelder van het visrestaurant gaat intussen gewoon verder. (VHS)