Aantal uren voor gebruik renovatiecoach stijgt

Een archiefbeeld van een renovatiecoach aan de slag in Kuurne. Hij helpt kijken waar het dringendst renovaties nodig en waar er energiezuinige toepassingen mogelijk zijn.
Henk Deleu Een archiefbeeld van een renovatiecoach aan de slag in Kuurne. Hij helpt kijken waar het dringendst renovaties nodig en waar er energiezuinige toepassingen mogelijk zijn.
De Ingelmunsterse renovatiecoach krijgt als klimaatproject binnenkort extra ondersteuning van de Vlaamse overheid. Voormalig schepen en bezieler van het project Enigo Vandendriessche (sp.a+) pleit ervoor om met de extra middelen meer uren te voorzien voor de renovatiecoach. De gemeente volgt die piste.

Een renovatiecoach begeleidt mensen die streven naar een energiezuinige woning. Hij begeleidt hen van begin tot eind, met onder meer gedetailleerd renovatieadvies of een gedetailleerd stappenplan. De coach vraagt ook offertes aan of helpt bij het maken van de juiste keuzes. “Ondanks het lauwe enthousiasme van de toenmalige coalitiepartner slaagden we er toch in om de renovatiecoach naar Ingelmunster te halen”, blikt voormalig schepen Enigo terug. “De burgemeester maakte mij al snel duidelijk dat ik niet moest rekenen op extra budget voor dit klimaatproject. Maar ik liet me niet ontmoedigen en ging binnen mijn eigen huisvestingsbudgetten op zoek. Daar vond ik middelen om een renovatiecoach aan te werven voor anderhalve dag per week. Na een lange zoektocht, en met de steun van de West-Vlaamse Intercommunale vonden we met Oostrozebeke, Zuienkerke, Knokke en Jabbeke nog vier gemeenten die wilden meedoen.

Wachtlijst

Het project was vrij vlug succesvol en er werd een wachtlijst in het leven geroepen. Door de selectie als klimaatproject subsideert het Vlaams Gewest 75 procent van de kostprijs. De renovatiecoach startte in de gemeente reeds 26 dossiers op en er is een wachtlijst. “Daarom stel ik voor om met de vrijgekomen middelen de uren van de renovatiecoach uit te breiden. Op die manier kan hij meer mensen begeleiden.” De gemeente volgt die piste en breidt het aantal uren uit. “We gaan van zes naar zeven dagen per maand”, beaamt woonschepen Katrien Vandecasteele. “Binnen afzienbare tijd zien we hoe dit verloopt. We willen ons ook specifiek richten naar senioren en zullen in samenspraak met de seniorenraad in het najaar een infonamiddag organiseren.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.