"Razzia in Beau'Bar is schande"

EIGENAARS MISNOEGD NADAT 300 FUIFGANGERS UIT CLUB WORDEN GEZET

Dertig agenten vielen in de nacht van zaterdag op zondag binnen in de Beau'Bar. "Twee personen hadden een kleine hoeveelheid drugs bij zich", zegt commissaris Coupe.
Foto JVK Dertig agenten vielen in de nacht van zaterdag op zondag binnen in de Beau'Bar. "Twee personen hadden een kleine hoeveelheid drugs bij zich", zegt commissaris Coupe.
Dertig agenten van de federale en lokale politie vielen in de nacht van zaterdag op zondag binnen in de Beau'Bar aan de Bruggestraat. Ze haalden de 300 aanwezigen uit het gebouw. Iedereen werd gefouilleerd, maar dat leverde weinig op. "Een echte schande", vindt eigenaar Dominique Stove. Maar commissaris Etienne Coupe reageert kalm. "De actie kwam er na tal van klachten."

De 300 aanwezigen in de Beau'Bar werd gevraagd om het pand te verlaten. Ze werden buiten op de parking gefouilleerd en gecontroleerd op drugs. "We hadden een drugshond mee, maar alles samen werd er niet veel gevonden. Twee personen hadden een kleine hoeveelheid bij zich en op de grond werd ook nog wat aangetroffen. Toch hebben we geen bijzondere ontdekkingen gedaan", zegt commissaris Etienne Coupe. Hij benadrukt dat het om een bestuurlijke actie gaat in samenspraak met de burgemeester Kurt Windels. "Die was overigens ook aanwezig bij het begin van de actie. De controle kwam er na aanhoudende klachten in de buurt over nachtlawaai, overlast, geclaxoneer van auto's en vermoedens van druggebruik. Er zijn ook meldingen binnengekomen dat er straatraces worden gehouden in de straat van de Beau'Bar. Dat alles samen was reden genoeg om een waarschuwing te geven en te controleren. Vandaar ook die actie."

Twee uur buiten staan

Dominique Stove, eigenaar van het handelspand waar vroeger de Bina Canar en nu de Beau'Bar is ondergebracht, is samen met zaakvoerder Kurt Vuylsteke niet te spreken over de actie van de politie. "Iedereen werd naar de parking geleid en moest twee uur buiten staan. Onze klanten werden gefouilleerd en er kwam zelfs een drugshond aan te pas. Wat hebben ze uiteindelijk gevonden, niets! Slechts één persoon die een sigaret aan het roken was. We zitten hier toch niet op een middelbare school? Zo'n razzia is nefast voor de reputatie van onze club. Bij ons worden er geen drugs toegelaten. We proberen de rust van de buurtbewoners te vrijwaren. We hebben via een aangetekende brief aan de burgemeester en de politie onze maatregelen opgesomd, maar ook de problemen die we ondervinden in onze strijd tegen drugs, geluidshinder en andere overlast. In die brief vragen we om hulp. En dan krijg je dit. Nee, ik ben behoorlijk kwaad", zegt Dominique Stove.

Cynisch

Burgemeester Kurt Windels was tijdens de actie aanwezig maar enkel als observator. "Het is een actie van de politie en ik wacht het rapport af. Dan kan ik een gepaste reactie geven", zei Windels.


Op de sociale media zijn er al een aantal reacties verschenen. Niemand was echt positief over de actie. "Eén roker gesnapt, sterk. Net als vroeger op school", vatte één reactie de controle van de politie cynisch samen.