"Ons chocoladebier zal je verbazen"

VAN HONSEBROUCK LANCEERT TWEE NIEUWE BIEREN NET VOOR VERHUIS

Xavier Van Honsebrouck presenteert de blonde 'Filou', samen met het chocoladebier 'Barista Chocolate Quad' het nieuwe uithangbord van de brouwerij.
Foto Jos Bogaerts Xavier Van Honsebrouck presenteert de blonde 'Filou', samen met het chocoladebier 'Barista Chocolate Quad' het nieuwe uithangbord van de brouwerij.
Brouwerij Van Honsebrouck lanceert deze maand het nieuwe blonde bier Filou en rond Pasen is de Barista Chocolate Quad klaar. Het biertje met koffie- en chocoladetoetsen wordt ook naar de VS verscheept. Ondertussen zit ook de verhuis van de brouwerij naar Emelgem op schema. In juni starten ze met proefbrouwsels op de nieuwe locatie.

Met Filou houdt de brouwerij een biertje van 8,5 graden boven de doopvont. Voorlopig enkel op vat en in de horeca, maar later dit jaar ook op fles en in de winkelrekken. "Het gaat om een zwaar blond bier dat makkelijk drinkbaar is en goed vult", duidt zaakvoerder Xavier Van Honsebrouck. "De naam van het bier is ook van toepassing op de drinker. Een filou is een deugniet, waarmee we bedoelen dat tachtig procent voor een frisse tweede gaat. Het is een gezelschapsbier. Onze Brigand is meer geslepen, iets bitterder en droger van afdronk. Filou gaat er makkelijker in."


De vraag naar een Belgisch bier als Filou komt uit het buitenland. "We halen veel van onze inkomsten uit export", zegt Xavier. "Daar drinken ze vooral bier uit het vat, vandaar dat Filou eerst enkel op vat verkrijgbaar is. Het bier staat al in Franse en Nederlandse horecazaken en de eerste reacties uit ons land zijn ook positief. Op de horecabeurs in Gent was het bier het gespreksonderwerp bij uitstek. Dit voorjaar komt het bij ons op fles in de horecazaken en eind dit jaar in de supermarkten."

Chocoladebier

Van Honsebrouck blijft uitpakken met seizoensproducten. "Naar Pasen toe lanceren we bijvoorbeeld de Barista Chocolate Quad. Een bier met koffie- en chocoladetoetsen waar we toch wel wat van verwachten. Barista verwijst uiteraard naar koffiemakers, maar daar ligt de nadruk niet. We gebruiken onze Cuvée du Chateau als basis. Starbucks lanceerde ooit eens een Stout Coffee en daar hebben we inspiratie uit geput. We brengen het in de Verenigde Staten alvast op vat uit, maar lanceren het ook in eigen land. De Belgen zullen even de wenkbrauwen fronsen, maar ze zullen merken dat het verbazingwekkend fris is. De voorbije maanden hebben we het al in enkele cafés getest en daar ging het zeer vlot over de toonbank."

Verhuis

Ondertussen verloopt ook de bouw van de nieuwe brouwerij in Emelgem volgens schema. De eerste contouren zijn al zichtbaar en begin februari komt er ook glas in de gebouwen. "De week erna is de nieuwe brouwzaal klaar voor verhuis. Die bouwen ze nu nog in Duitsland. De kookketels komen er dan in en daarna kan het dak dicht. We zijn zeer tevreden over het verloop. Zoals het er nu naar uit ziet, kunnen we in juni starten met proefbrouwsels maken. We geven onszelf zes tot negen maanden om de recepten daar precies goed te krijgen."


Eind 2016 of begin 2017 kan de brouwerij van start gaan op de nieuwe locatie.