"Laffe moord heeft mijn leven verwoest"

PROCES TEGEN MAN DIE HUISARTS PATRIK ROELANDT NEERSTAK GESTART

Op de foto zien we dochter Sophie Roelandt, dochter Stephanie Roelandt en schoonmoeder van de dokter Elisabeth Wybo.
Henk Deleu Op de foto zien we dochter Sophie Roelandt, dochter Stephanie Roelandt en schoonmoeder van de dokter Elisabeth Wybo.
De dood van huisarts Patrik Roelandt (65) uit Izegem is inmiddels twee jaar geleden, maar zijn weduwe Catheline Verstraete (61) is nog steeds ontroostbaar. Gisteren startte in Kortrijk het proces tegen de 56-jarige dader Danny S. uit Ingelmunster. "Die man heeft me alles afgepakt en onze mooie familie verwoest", klinkt het.

De zittingszaal binnengaan tijdens het proces was nog een stap te ver. Maar Catheline vond gisteren toch de moed om naar het gerechtsgebouw in Kortrijk af te zakken.


"Ik kan de confrontatie met de moordenaar van mijn echtgenoot nog niet aan", vertelt ze snikkend. "Ik heb nu een wazig beeld van de man uit de krant. Ik weet niet of ik er eigenlijk wel een duidelijk beeld van wil. Het zou toch maar op mijn netvlies gebrand staan. Het beeld van de man die alles heeft verwoest op een laffe, beestachtige manier stak hij Patrik, zijn eigen huisarts die nog snel een gaatje in zijn agenda had vrijgemaakt om hem te helpen, neer. Dat blijft onaanvaardbaar. Sindsdien heeft mijn leven eigenlijk geen zin meer. Mijn echtgenoot ben ik kwijt, net als mijn job als meewerkende echtgenote en de dokterspraktijk is weg. Ik ben Izegem ontvlucht, want alles deed me er te veel aan de gruwelijke gebeurtenissen denken. Gelukkig heb ik nog mijn twee dochters en een kleinzoon, en mijn moeder. We moeten bij elkaar proberen houvast te vinden. Ik blijf maar piekeren, de muren komen op mij af. Het is een puinhoop. We hadden zo'n mooie familie, samen met Patrik. Vrijdag was het precies twee jaar geleden dat hij werd vermoord. Dat was een echte rotdag. Ik heb elke minuut van die fatale dag opnieuw beleefd. Ik ben in een hel beland waar ik niet meer uit kan. Hoe kan je zoiets verwerken? Hoe vertel ik dit aan mijn kleinkind? Ik vraag het me elke dag af. Als je het mij vraagt, mag de dader nooit meer vrijkomen."

Weduwe Catheline Verstraete kon de confrontatie met de man die Patrik ombracht nog niet aan.
Henk Deleu Weduwe Catheline Verstraete kon de confrontatie met de man die Patrik ombracht nog niet aan.

Antwoorden

Voor Catheline en dochters Sophie (38) en Stephanie (34) blijft er sprake van een leven voor en een leven na de moord. "December zal voor altijd een verschrikkelijke maand blijven", vertelt Sophie. "Feestvieren voor Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar hoort er niet meer bij. Ik hoop dat het proces en de uitspraak ons wel helpen in het verwerkingsproces. En dat we toch nog een duidelijk antwoord krijgen op onze vragen."

Een of twee messteken

Precies daarom vroeg advocaat Kristiaan Vandenbussche aan de rechter om wetsdokter Werner Jacobs, die de autopsie op het lichaam van Patrik Roelandt uitvoerde, op te roepen als getuige. Op die manier wil hij te weten komen of Danny S. één of twee messteken gaf aan Patrik Roelandt. En vooral: hoe zijn de gescheurde oren van de dokter te verklaren? De advocaat vermoedt dat Danny S. na een eerste messteek de huisarts aan de oren trok om zijn hoofd in de juiste positie te kunnen leggen om precies tussen de eerste en tweede halswervel de fatale messteek in de nek toe te brengen. Geen messteek in een opwelling dus, maar een bewuste doodsteek.

Wetswijziging

Volgende week beslist de rechter of het nuttig is dat de wetsdokter op 28 februari, bij de échte start van het proces, inderdaad nog wat toelichting komt geven. Sinds de dood van haar vader, zette dochter Sophie zich in om de veiligheid van artsen op de politieke agenda te plaatsen. Via de werkgroep PRAAG (Patrik Roelandt Anti-Agressie Groep) slaagde ze er in een wetswijziging te bekomen die het mogelijk maakt dat artsen, politie en parket informatie over risicopatiënten kunnen uitwisselen zonder hun beroepsgeheim te schenden. "Papa had zich daar al 18 jaar voor ingezet", aldus Sophie. "Het is wel spijtig dat hij eerst zijn leven moest geven vooraleer er echt schot in de zaak kwam." Het is nog wachten op een omzendbrief om de wet van kracht te laten worden.