Inbrekers crashen na zoveelste inbraak: tot 4 jaar cel gevorderd

Baert Marc
Vier Oost-Europeanen riskeren celstraffen tot 4 jaar voor verschillende inbraken. Het trio werkte steeds volgens dezelfde modus operandi. Ze gingen aan de haal met een nummerplaat van een geparkeerde wagen, bevestigden deze op hun auto en trachtten zo ‘incognito’ in te breken.

Op 3 mei konden de vier opgepakt worden. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Omstreeks 21.15 hadden ze een inbraak gepleegd in de Dilbeekse Viktor Van Malderlaan. De inwoners waren op vakantie en hiervan hadden ze gebruik gemaakt om de woning binnen te dringen, op zoek naar geld en juwelen. De alarminstallatie trad echter in werking en de verantwoordelijke van de alarmcentrale kreeg een melding. Vervolgens kon hij live de inbrekers aan het werk zien. Het buurtinformatienetwerk werd opgestart en ook de ANPR-camera’s werden geraadpleegd. De vluchtende verdachten werden door ploegen van de politiezones Dilbeek en Zennevallei opgemerkt op de Brusselse ring richting Waterloo, maar ter hoogte van Eigenbrakel liep het rond 22.30 uur verkeerd. De brandweerzone Waals-Brabant diende ter plaatse te komen om de bestuurder uit het wrak te bevrijden. 

Al eerder achtervolging

De vier werden opgepakt en aangehouden. Uit onderzoek bleek dat ze niet aan hun proefstuk toe waren. In April hadden ze ingebroken in een woning te Asse, Zulte, Halle en nogmaals Dilbeek. Telkens opnieuw werd hun grijze Mitsubishi met defect achterlicht door getuigen opgemerkt maar omdat ze altijd een andere -gestolen- nummerplaat op de auto hadden gezet was het moeilijk hen te identificeren. Op 13 april werden ze trouwens betrapt door de bewoner. De gealarmeerde politie kon hen toen net niet vatten want na een wilde achtervolgingen konden ze toen nog vluchten. 

Hoofdbeklaagde Christian V. bleek al eerder veroordeeld te zijn voor diefstallen en inbraken in ons land, Duitsland, Italië en Kroatië. “Meneer is een beroepscrimineel en daarom vorder ik 4 jaar cel”, aldus het parket. De drie anderen dreigen voor 3 jaar in de gevangenis te belanden. Zelf bekenden ze maar een deel van de inbraken. De verdediging vraagt om straffen met uitstel. Uitspraak op 8 januari.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.