Een sfeerbeeld uit de groene, heuvelachtige rand rond Brussel.
Volledig scherm
PREMIUM
Een sfeerbeeld uit de groene, heuvelachtige rand rond Brussel. © LUKAS

In het spoor van Eddy Merckx of... Urbanus? 8 keer de fiets op in de Brusselse rand

Pajottenland/De RingBlauwe hemel, stralend zonnetje: het ideale decor voor een terrasje, een potje zonnebaden, wandelen,... en een flinke fietstocht, natuurlijk! Haal jouw stalen ros dus maar snel van onder het winterstof voor één van deze acht routes in de Brusselse rand. Van mountainbiketochten die je kuiten tot het uiterste testen, over — jawel — witloof, tot zelfs een kidsvriendelijke vliegeniersroute. En als je daar klaar mee bent, vind je hier fietstips uit de rest van Vlaanderen.

 1. Vlaamse wijnbouwers vrezen voor hun oogst na extreme regenval: “Het moet écht beter weer worden, zodat de druiven kunnen rijpen”
  PREMIUM

  Vlaamse wijnbou­wers vrezen voor hun oogst na extreme regenval: “Het moet écht beter weer worden, zodat de druiven kunnen rijpen”

  Het extreme noodweer van de afgelopen weken heeft al veel ellende veroorzaakt. We hebben allemaal de beelden gezien van de ondergelopen straten en kelders en de ingestorte huizen. Maar ook de wijnbouw lijdt onder de vele regens waar we de laatste tijd mee te maken kregen. “Als we eind augustus nogmaals zo’n weer meemaken, vrees ik dat veel wijnboeren met de handen in de haren zullen zitten”, zegt Luc Haekens, wijnbouwer én mediafiguur. Wij zijn de schade gaan opmeten bij enkele wijnbouwers in Vlaanderen.
 1. Hevig regenweer betekent ook minder wijn: “Kwaliteit niet aangetast, maar de hoeveelheid wel”
  Heuvelland

  Hevig regenweer betekent ook minder wijn: “Kwaliteit niet aangetast, maar de hoeveel­heid wel”

  De overvloedige regen in ons land heeft een slechte invloed op de Belgische wijnbouw. Een schimmelinfectie tast de wijnranken aan en zorgt voor problemen. Ook bij wijnbouwer Martin Bacquaert van het gekende wijndomein Entre-deux-Monts in Heuvelland zijn er aangetaste wijnranken. “De productie zal hierdoor minder zijn in kwantiteit. Hoeveel precies, is onduidelijk”, zegt de wijnbouwer. Niet alleen in ons land, maar ook in de buurlanden zijn de gevolgen tastbaar.
 2. Sint-Truiden kleurt goud ter ere van olympisch kampioene Nina Derwael: “Klaar om haar feestelijk te ontvangen!”
  PREMIUM
  Sint-Truiden

  Sint-Trui­den kleurt goud ter ere van olympisch kampioene Nina Derwael: “Klaar om haar feestelijk te ontvangen!”

  De stad Sint-Truiden is druk in de weer om de huldiging van olympisch kampioene en stadgenote Nina Derwael voor te bereiden, nu ze net teruggekeerd is uit Tokio. Een enorm podium staat alvast klaar op de Grote Markt, en ook tal van vlaggen hangen in de lucht om de Truiense topturnster te eren. Met een gouden ‘Nina-cocktail’ en een exclusief zonnebloemboeket zorgen de Truiense ondernemers dan weer juist voor dat tikkeltje extra.