In één week roman geschreven

PERSONAL COACH GAAT OP VERLOF EN KOMT TERUG MET 166 PAGINA'S TEKST

Personal coach Kris Van Hoofstadt (47) werpt zich op het schrijverschap. Haar debuutroman, 'Vanille', is pas verkrijgbaar, een opvolger zit nu al in de pijplijn. "Soms moet je tegen jezelf durven zeggen: ik ga ervoor. Ook al is het met een klein hartje."

De kiem van 'Vanille' werd geplant in de zomer van vorig jaar in Frankrijk. Tijdens haar vakantie leek Kris opeens door de schrijversmicrobe te zijn gebeten. "Ik zat precies met een ei", glimlacht ze. "Ik moest en zou een boek schrijven. Dus heb ik me daar in Frankrijk onder een schaduwrijke boom gezet en ben ik eraan begonnen. Na een week had ik 166 pagina's klaar. Ik heb het manuscript vervolgens aan een aantal mensen laten lezen. Zij raadden me aan om er iets mee te doen, om het uit te geven in boekvorm. De rest is geschiedenis."

'Vanille' gaat over Elly De Pauw, een personal coach die de kans krijgt om één schooljaar les te geven aan kinderen van veertien jaar. De roman zoomt zowel in op Elly als op een aantal van haar leerlingen. "Het is geen autobiografisch boek", benadrukt Kris. "Al zijn er zeker een aantal raakvlakken tussen Elly en mezelf. Net als zij werk ik als personal coach en droom ik ervan om les te geven aan kinderen. Een aantal lessen die zij aan haar kinderen meegeeft, geef ik ook mee aan mijn klanten. 'Leer positief denken, volg je eigen instinct en durf te zeggen: ik ga ervoor. Ook al is het met een klein hartje.'"

Geen vingertje

Toch is 'Vanille' vooral lichte lectuur, gekruid met heel wat humor en verrassende plotwendingen. Het belerend vingertje blijft ver achterwege. "Ik heb vroeger wel eens gedacht om een boek te schrijven met levenslessen. Maar ja, als je zo'n boek in de winkel ziet staan met een titel als 'Hoe word ik gelukkig?' - wie leest dat? Ik wou in de eerste plaats een boek schrijven dat vlot leest en voor een lach en een traan zorgt. Géén cursus over hoe je in het leven moet staan. Integendeel, ik heb net veel passages geschrapt die misschien iets te therapeutisch overkwamen."

'Vanille' is nog maar pas verkrijgbaar, maar de verkoop loopt nu al als een trein. Er zijn al meer dan 200 exemplaren de deur uit.

Roald Dahl

"Ik had dit nooit durven dromen. Ik heb het voorbije weekend hele dagen boeken zitten verpakken en signeren", lacht Kris. Intussen is ze al begonnen aan een tweede boek: een bundel kortverhalen met verrassende wendingen. "Ik lees heel graag de kortverhalen van Roald Dahl. Hij is zeker een enorme inspiratiebron. Ik hoop het tweede boek in de loop van 2017 klaar te krijgen." 'Vanille' kost 18,70 euro bij afhaling en is te koop via www.mijnoase.be.

Kris Van Hoofstadt heeft al meer dan 200 exemplaren van Vanille verkocht.
Klaas De Scheirder Kris Van Hoofstadt heeft al meer dan 200 exemplaren van Vanille verkocht.