Ieperling kijkt aan tegen 2 jaar cel voor 44 werfdiefstallen... uit 2014

Archieffoto ter illustratie.
David Legreve Archieffoto ter illustratie.
De 46-jarige Nico D. uit Ieper kijkt aan tegen 2 jaar cel voor liefst 44 diefstallen op werven en uit bestelwagens. Hij sloeg toe in bijna de hele westhoek, van Diksmuide over Houthulst, Lo-Reninge, Poperinge tot Wervik. “Toen hij voorwaardelijk vrij kwam, deed hij gewoon verder met stelen", sprak de procureur op het proces. Pas na vijf jaar wordt de man berecht.

De reeks diefstallen dateert namelijk van 2014 maar na een lang en doorgedreven onderzoek bleef het dossier nog eens twee jaar liggen op het politiekantoor en bij het parket. “Nico D. wordt vervolgd voor 37 diefstallen met braak, zeven diefstallen zonder braak en drie pogingen. Het ging telkens om allerhande werkmateriaal, die hij doorverkocht. Hij werd opgepakt en later voorwaardelijk vrijgelaten. Maar dat weerhield hem er niet van om opnieuw  heel wat keren toe te slaan”, aldus de procureur. Na enkele maanden voorhechtenis kwam hij opnieuw voorwaardelijk vrij en stopte hij eindelijk.  Op het proces, dinsdag, werd twee jaar opsluiting gevraagd door de procureur.

Eenzaamheid

De advocaat van Nico D. stelde dat er weinig manieren zijn om dergelijk lange lijst feiten te verdedigen. “Wie in de rechtszaal binnenkomt met zo’n palmares, laat beter alle hoop varen”, sprak hij. “Mijn cliënt was een gerespecteerd bouwvakker, maar werd getroffen door fysieke kwalen zoals een voet- en schouderletsel en diabetes. Hij kwijnde weg in de invaliditeit en eenzaamheid. Hij probeerde geld te verdienen door materiaal te ontvreemden en te verkopen. Hij kende de sector natuurlijk goed. Ook zijn cannabisgebruik was een factor. Maar dat is allemaal verleden tijd. Intussen zit hij op het juiste spoor, dankzij de begeleiding van het justitiehuis. Die zou hij graag kunnen verder zetten, in een vorm van een straf met uitstel”, aldus de raadsman tijdens het proces. 

Redelijke termijn

De advocaat vroeg tevens om rekening te houden met de overschrijding van de redelijke termijn voor de strafmaat, omdat het proces zo lang op zich liet wachten. De procureur antwoordde dat hij daar al rekening mee hield door 2 jaar cel te vorderen, want het had veel meer kunnen zijn. De man werd bovendien al veroordeeld voor een inbraakpoging en drugsfeiten. Vonnis 25 juni. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.