Zware financiële sancties voor uitbaters warenhuis na fraude

De rechter in Ieper veroordeelde twee uitbaters van warenhuis wegens fraude.
Henk Deleu De rechter in Ieper veroordeelde twee uitbaters van warenhuis wegens fraude.
De Ieperse rechter heeft twee zaakvoerders van een Ieperse supermarkt veroordeeld voor fiscale fraude, misbruik van vertrouwen en het niet aangeven van beroepsinkomsten. In totaal zien de beide beklaagden een bedrag van 570.000 euro verbeurd verklaard, geld dat ze op een onregelmatige manier zouden hebben verdiend. 

Twee zaakvoerders van een Iepers warenhuis moesten zich voor de Ieperse rechter verantwoorden, omdat ze er van werden verdacht geld uit de kassa van de winkel te hebben overgeschreven naar hun eigen persoonlijke rekening. De openbare aanklager dagvaardde de twee voor misbruik van vertrouwen, fiscale fraude en niet aangeven van beroepsinkomsten. De beklaagden zouden ook geld hebben doorgestort naar de rekening van de kinderen.

Bijzondere Belastingsinspectie

De raadsman van de beklaagden vond de feiten niet bewezen. “Het onderzoek duurde zes jaar en het gaat om zaken die zouden hebben plaatsgevonden tussen 2014 en 2012. Bovendien vond de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) geen fouten in de boekhouding. Het kan trouwens niet dat er kassagelden werden weggemaakt. Alles wat aan de kassa passeert wordt geregistreerd. Een beroepsverbod zou het faillissement van de zaak betekenen en dat wil zeggen dat een aantal personeelsleden hun werk zouden verliezen.”

De rechter legde geen beroepsverbod op, maar veroordeelde de twee tot een celstraf met uitstel. Daarnaast werden zware boetes opgelegd: respectievelijk 132.000 euro, waarvan 44.000 euro effectief en 60.000 euro, waarvan 30.000 euro effectief. De rechter verklaarde het vermogensvoordeel dat de twee zouden hebben bekomen, zo’n 570.000 euro in totaal, verbeurd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.