Zieke bomen in binnenstad moeten weg

Een zieke paardenkastanjeboom in de Plumerlaan in Ieper.
Eric Flamand Een zieke paardenkastanjeboom in de Plumerlaan in Ieper.
De Ieperse groendienst zal eind deze maand en begin volgende maand 43 zieke paardenkastanjebomen vellen op verschillende plaatsen in de binnenstad.

"De paardenkastanjes hebben paardenkastanje-mineermot en de bloedingsziekte", klinkt het. "De bloedingsziekte tast de houtstructuur van de boom aan. Er kunnen makkelijker takken afbreken en in het ergste geval sterft de boom. Heel zieke bomen moeten dus verwijderd worden." De stad Ieper en de groendienst willen wel zoveel mogelijk bomen behouden. Daarom worden enkel de zwaarst aangetaste bomen verwijderd.


De minder aangetaste bomen die geen gevaar vormen, blijven staan en worden zeer regelmatig gecontroleerd. De gerooide bomen worden zo snel mogelijk vervangen door nieuwe exemplaren van een geschikte boomsoort. De werken worden ingepland over een periode van 3 weken. Per locatie zal nooit langer dan een week lang worden gewerkt, maar er kan wel hier en daar wat hinder zijn. Zo zal de Plumerlaan bijvoorbeeld tijdelijk afgesloten worden voor alle verkeer en zullen er op andere plaatsen parkeerverboden worden uitgezet. Er worden ook bomen gerooid in de Ligywijk, op het Gezelleplein, op 't Zaalhof, op de vestingen en op het einde van de Masscheleinlaan. (CMW)

De bloedingsziekte tast het hout aan.
Eric Flamand De bloedingsziekte tast het hout aan.