Zaakvoerders warenhuis voor de rechter voor fiscale fraude

Twee broers die een warenhuis uitbaten staan voor de rechter voor financieel gesjoemel.
Henk Deleu Twee broers die een warenhuis uitbaten staan voor de rechter voor financieel gesjoemel.
Voor de rechter in Ieper staan twee zaakvoerders van een Iepers warenhuis voor de rechter omdat ze geld van hun bedrijf op hun eigen rekening zouden hebben overgeschreven. De broers riskeren beiden een zware straf: effectieve celstraffen van een jaar en een beroepsverbod van 5 jaar. Er hangt hen ook een geldboete en een verbeurdverklaring van respectievelijk 16.000 euro en 395.000 euro en 7.500 euro en 171.000 euro boven het hoofd.

De twee broers worden verdacht van geld uit de kassa van de winkel te hebben overgeschreven naar hun eigen persoonlijke rekening. Het zou gaan om grote bedragen. De openbare aanklager dagvaardde de twee zaakvoerders voor misbruik van vertrouwen, fiscale fraude en niet aangeven van beroepsinkomsten. De beklaagden zouden ook geld hebben doorgestort naar de rekening van de kinderen.

Volgens de verdediging zijn de feiten niet bewezen. “Het onderzoek duurde zes jaar en het gaat om feiten die zouden hebben plaatsgevonden tussen 2014 en 2012.” De raadsman van de broers merkte op dat de Bijzondere Belangstinsinspectie (BBI) geen fouten vond in de boekhouding. “Een beroepsverbod zou het faillissement van de winkel betekenen en dat wil zeggen dat een aantal personeelsleden hun werk zouden verliezen. Het kan trouwens niet dat er kassagelden werden weggemaakt. Alles wat aan de kassa passeert, wordt geregistreerd.” De openbare aanklager vindt echter dat dat niet zeker is. “En natuurlijk was die boekhouding in orde, anders was het helemaal te gek”, reageerde de aanklager nog. Vonnis op 25 november. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Paul Philippaerts

    De boekhouding klopt altijd. Er wordt alleen een deel niet in opgeschreven. Daarom het dat ook zwart geld, staat niet in de witte boekhouding. Maar ja dat is een van de belgische specialiteiten. En dat is niet verwonderlijk als je ziet wat onze "overheid" met die centen doet. Altijd is er te kort altijd is de vraag 100 keer groter dan de mogelijkheden. Zoals Verhofstad ooit zei Niet U maar de staat leeft boven zijn stand.

  • Peter Janssen

    Niet slim he mannen! Andere zaakvoerders richten een web van bvba's op om bedrijfsrekeningen leeg te trekken, de wetten zijn daarvoor op maat gemaakt met allerhande achterpoortjes.Dat is een publiek geheim maar BBI weet dat blijkbaar niet...