Yper Museum opent in zomer 2018

BEKENDMAKING NAAM BETEKENT OOK EINDE VAN HUIS VAN DE STAD

Sandrin Coorevits, coördinator van het nieuwe stadsmuseum, toont de nieuwe naam en het logo.
Foto Eric Flamand Sandrin Coorevits, coördinator van het nieuwe stadsmuseum, toont de nieuwe naam en het logo.
Het nieuwe Ieperse stadsmuseum zal 'Yper Museum' heten. Dat is gisteren bekend gemaakt in het tijdelijke Huis van de Stad, dat meteen voorgoed zijn deuren sloot. Yper Museum opent in de zomer van 2018 in de Lakenhallen.

Negen maanden lang werden de Ieperlingen in het Huis van de Stad uitgenodigd om te helpen meedenken: welke zaken die Ieper typeren, moeten zeker een plek in het nieuwe museum krijgen? Er werden heel wat dialectwoorden, favoriete plekjes en markante figuren uit de Kattenstad voorgesteld, maar tegelijk werd er ook over een nieuwe naam nagedacht. Die nieuwe naam werd gisteren voorgesteld in het Huis van de Stad. Schepen voor Musea Jef Verschoore (CD&V) prees het gedreven team van medewerkers en bedankte ook de enthousiastelingen die aan Huis van de Stad hebben deelgenomen. "Er wordt van de Ieperlingen verteld dat ze graag eerst de kat uit de boom kijken, maar niets is minder waar, want de inwoners - ook de jeugd - hebben heel wat voorstellen ingediend. Dankzij hun inspanningen kan nu worden gebouwd aan een fris en hedendaags museum, dat hier in de zomer van 2018 de deuren zal openen."

Gilbert uit Zuidschote

Tot grote ergernis van de meeste aanwezigen werd de speech van de schepen meermaals luidruchtig onderbroken door een man die zichzelf voorstelde als 'Gilbert uit Zuidschote'. De man had naar eigen zeggen zelf een voorstel ingediend voor een nieuwe naam en maakte zich tijdens de voorstelling druk, omdat hij veronderstelde dat zijn idee niet werd weerhouden. Slechts weinigen hadden in de druktemaker rasacteur Frank Verdru herkend, die de voorstelling op een ludieke manier wat extra cachet gaf. Ook Sandrin Coorevits, coördinator van het nieuwe stadsmuseum, liet zich niet uit het lood slaan. Zij wist de luidruchtige interventies professioneel te pareren en maakte de naam voor het nieuwe museum bekend. Maar doordat het nieuwe logo voor het museum zogezegd door een ongelukkig toeval tot snippers was herleid, moest zij zich laten assisteren door 'Bertrand de archivaris' (educatief medewerker Wouter Sinaeve). Hij is bekend van de filmpjes op de Facebookpagina van het Huis van de Stad en gespecialiseerd in het reconstrueren van tekst uit papiersnippers.

Middeleeuws

"Uit de vele inzendingen heeft de jury na lang beraad besloten om te kiezen voor 'Yper' als nieuwe naam voor het stadsmuseum. Ieper met een 'Y', als verwijzing naar de middeleeuwse schrijfwijze van de stad, maar tegelijk omdat het museum zich internationaal wil profileren en de naam herkenbaarder is en makkelijker uit te spreken voor niet-Nederlandstaligen. De gekrulde 'Y' in het nieuwe logo komt frequent voor in middeleeuwse lakenloodjes of documenten en ook nu nog te zien op de stoelen in de raadszaal van het oude stadhuis." In januari start in de lokettenhal van het oude stadhuis de bouw van het nieuwe stadsmuseum. De opening is gepland in de zomer van 2018.