Yper Museum feest met metekindjes

ZES JONGENS EN MEISJES SCHENKEN VOORWERPEN UIT HUN LEVEN

De ouders en hun ukjes Kasper, Sem, Otto, Lena, Pixie en Nore.
Eric Flamand De ouders en hun ukjes Kasper, Sem, Otto, Lena, Pixie en Nore.
Het Yper Museum heeft zaterdag het geboortefeest van zijn zes metekindjes gehouden. De zes jongens en meisjes, geboren rond de openingsdatum, zullen jaarlijks een voorwerp uit hun leven aan het museum cadeau doen én een geschenkje in ruil krijgen. "Zo willen we de sporen van het leven in de Westhoek bewaren."

Sem, Nore, Kasper, Lena, Pixie en Otto. Zo heten de zes metekindjes van het Yper Museum. Met het project 'Meme Museum' wil het Yper Museum de geschiedenis van de Westhoek op een originele manier bewaren. "We willen dat niet alleen doen door het verzamelen van oude schatten op zolder, maar ook op een heel andere manier", vertelt coördinator Sandrin Coorevits.

Schoolrapport

"We namen het meterschap op ons van zes jongens en meisjes, die werden geboren rond de openingsdatum van 1 juli. Onze zes metekindjes, nu de ouders dus, bezorgen ons jaarlijks op de gezamenlijke verjaardagen één voorwerp dat voor hen belangrijk was in dat jaar van hun leven. Dat kan van alles zijn: een tekening, een kopie van het schoolrapport, een foto van de eerste valpartij, noem maar op. We begrijpen wel dat het moeilijk is om bijvoorbeeld een stuk speelgoed weg te geven. Ik heb trouwens ook nog altijd mijn teddybeer van toen ik klein was", glimlacht Sandrin.

'Sweet sixteen'

"De ouders krijgen een kistje mee waar ze de spullen in kunnen stoppen. Later kunnen de kinderen, als ze wat ouder zijn, dat dan zelf doen." De metekindjes krijgen iets in ruil. "Zo geven we ze telkens een geschenkje bij hun verjaardag. Ook zullen ze hier in het museum een feestje mogen houden, ik denk aan een 'sweet sixteen'. En ze kunnen samen met hun ouders altijd gratis binnen in het museum."

Doopsuiker

Kasper, zoontje van Simon Fonteyne en Zarah Demeurie uit Westouter, is een van de zes metekindjes. "Het waren de mensen van de dienst Gynaecologie van het Jan Ypermanziekenhuis die ons op de hoogte hadden gebracht van het initiatief", zegt Zarah. "We vonden het wel een leuk idee. Wij schonken nu al het geboortekaartje en doopsuiker aan het museum. We zien wel hoe het verder loopt."


Ondertussen gaat het goed met het Yper Museum. "We zijn blij dat we meteen zijn erkend als regionaal museum", zegt CD&V-schepen Jef Verschoore (zie kader). "De eerste twee maanden kwamen er heel wat bezoekers over de vloer, wat ons tevreden stemt. We kregen mooie reacties van de kinderen, al spelen we natuurlijk niet alleen op de jeugd. Binnenkort doen we een project met de gevangenis van Ieper, waarbij gedetineerden hun indrukken geven over kunstwerken die normaal in het museum hangen."