WOI-plechtigheid krijgt wereldwijde uitzending

10.000 BEZOEKERS WELKOM VOOR GROOTSE HERDENKING DERDE SLAG OM IEPER

Eric Flamand
In Ieper wordt nog volop gewerkt aan de voorbereidingen voor de grote herdenkingsplechtigheden rond de 100ste verjaardag van de Slag bij Passendale - de Derde Slag bij Ieper. De evenementen, die door de BBC worden geproduceerd, zullen over heel de wereld worden uitgezonden. En er worden hoge gasten verwacht: prins Charles en zijn zoon William zijn twee namen die we (wellicht) mogen verwelkomen.

De organisatie van de uitzonderlijke herdenkingsplechtigheid is in handen van de Britse overheidsdienst Departement for Culture, Media and Sports (DCMS). Op 29 juli (avant-premiere) en op 30 juli zal er een speciale evocatie zijn, die het verhaal van WOI in de Ieperboog vertelt. De historische Lakenhalle zal daarbij dienst doen als 'doek'. "De evocatie wordt het hoogtepunt van het gebeuren", aldus Michelle Martens van Toerisme Ieper.

Michelle Martens.
Eric Flamand Michelle Martens.

Brits koningshuis

"Daarbij zal er een spectaculaire projectie op de gevel van de Lakenhalle zijn, waarbij het gebouw als het ware in brand wordt gezet." Tijdens de oorlog werden de hallen volledig vernield. "De organisatie van het spektakel hebben een speciaal verzoek aan de bewoners en de handelaars van de Grote Markt om hun gewone verlichting aan te steken om het spektakel een extra elan te geven. De gewone straatverlichting gaat immers uit." De vraag geldt voor vrijdag 28 juli, zaterdag 29 en zondag 30 juli tussen 20.30 en 23.30 uur. Alle Ieperlingen zijn uitgenodigd voor de avant-première op vrijdag. Op 30 juli is er dan een speciale Last Post. Het gebeuren wordt door de BBC geproduceerd en die strijkt neer met een crew die uit honderden mensen bestaat. Tv-zenders van over de hele wereld zullen het evenement uitzenden en ook de VRT zorgt voor een live verslag.Bij het gebeuren worden hoge gasten van zowel het Belgisch als het Brits koningshuis verwacht. De namen Charles en William doen al een tijdje de ronde.

Op oude kaartjes kan men nog goed de verwoestende kracht van de brand in de Lakenhalle zien.
Eric Flamand Op oude kaartjes kan men nog goed de verwoestende kracht van de brand in de Lakenhalle zien.

Toegankelijkheid stad

Om alles in goede banen te leiden, is er een aangepast verkeers- en parkeerplan in de binnenstad. De evenementen zullen immers nogal wat invloed hebben op de toegankelijkheid en de werking van de binnenstad. De wekelijkse markt kan op zaterdag 22 juli nog doorgaan op de Grote Markt, maar wel in een gewijzigde opstelling. Op 29 juli verhuist de markt naar de Esplanade. Op vrijdag 28 juli plant de organisatie een eerste repetitie onder de Menenpoort. Hiervoor is er geen verkeer onder de Menenpoort en in de Menenstraat mogelijk tussen 10.00 uur en 13.30 uur.


Op zaterdag 29 juli zal dan het middenplein van de Grote Markt vanaf 19 uur enkel nog toegankelijk zijn via drie publiekstoegangen. De toegang is gratis en tickets zijn niet nodig. Op maandag 31 juli tenslotte vindt om 13 uur, de historische startdatum van de Slag bij Passendale, een herdenking plaats op Tyne Cot Cemetery in Passendale. Die plechtigheid kan eveneens live worden gevolgd op het scherm op de Ieperse Grote Markt.

Eric Flamand

Foorkramers

Na de evenementen wordt al het materiaal zo snel mogelijk weggehaald. Op donderdag 3 augustus is de Grote Markt klaar om z'n volgende gasten te ontvangen: de foorkramers van de Thuyndagfoor. Vragen over verkeerstechnische en veiligheidsmaatregelen kunnen gericht worden aan Politie Arro Ieper: 057 230 530 en vragen over de organisatie van het evenement aan de Dienst Toerisme: 057 239 220.

Eric Flamand