Westhoek Vredeshoek wil provincie op de kaart zetten als vredesregio

Gedeputeerde voor Erfgoed en Onderwijs Sabien Lahaye-Battheu ondertekent het vredescharter, voorzitter Jennie Vanlerberghe ziet dat het goed is.
Henk Deleu Gedeputeerde voor Erfgoed en Onderwijs Sabien Lahaye-Battheu ondertekent het vredescharter, voorzitter Jennie Vanlerberghe ziet dat het goed is.
In Ieper werd woensdag ‘Westhoek Vredeshoek’ gelanceerd. De bedoeling is West-Vlaanderen op de kaart te zetten als vredesprovincie bij uitstek. “De Westhoek wil daarbij het voortouw nemen en zich als streek inzetten voor verdraagzaamheid.” 

“Al een jaar zitten verschillende partners samen die actief zijn rond het thema ‘vrede in de Westhoek’ om na de herdenking van de Eerste Wereldoorlog de vredesboodschap verder uit te dragen”, zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. “Daarom werd Westhoek Vredeshoek opgericht om West-Vlaanderen op de kaart te zetten als vredesprovincie bij uitstek. Na het Vredeshuis in Gent en het Vredescentrum in Antwerpen kon West-Vlaanderen niet achterblijven. Verschillende steden en gemeentes zullen het charter ondertekenen om de vredesboodschap uit te dragen. In elke gemeente komt een centraal aanspreekpunt. De gemeentes verbinden zich ertoe minstens één Vredesactiviteit te organiseren tijdens de Vlaamse Vredesweek.”

Jennie Vanlerberghe, oprichtster van Moeder voor Vrede, is de nieuwe voorzitter. “We willen in de Westhoek echt tonen wat vrede is. Ik ben in veel oorlogsgebieden geweest en merk steeds op dat er geen vrede kan komen als er geen dialoog is. We moeten tonen dat het kan.”

Leerlingen van de Ieperse school Immaculata vouwen papieren vogels voor de vrede.
Henk Deleu Leerlingen van de Ieperse school Immaculata vouwen papieren vogels voor de vrede.

Origami

Om de lancering van het project kracht bij te zetten, werd meteen een project gelanceerd. Jongeren van de Ieperse school Immaculata vouwen kraanvogels in papier. “In Japan is de kraanvogel symbolisch, zeker na de aanval op Hiroshima in 1945. Slachtoffer Sadako Sasaki vouwde 1.300 kraanvogels in de hoop te herstellen van leukemie, een ziekte die ze kreeg na de nucleaire aanval. Een Japanse legende vertelt dat wie 1.000 origamikraanvogels vouwt, ziet zijn gezondheidswens vervuld.” Een eerste echte initiatief komt er dit najaar in het kader van de Vlaamse Vredesweek, die loopt van 21 september tot en met 2 oktober. 

Burgemeester Emmily Talpe van Ieper ondertekent het charter waarmee Ieper onderschrijft de vredesboodschap uit te dragen.
Henk Deleu Burgemeester Emmily Talpe van Ieper ondertekent het charter waarmee Ieper onderschrijft de vredesboodschap uit te dragen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.