West-Vlaams bier uit 25 tapkranen

UITBATER 'THE TIMES' GAAT VOOR NIEUW PROJECT IN MENENSTRAAT

Alain Vansevenant aan het pand waar bierkroeg Sint-Arnoldus vorm moet krijgen.
Foto Flamand Alain Vansevenant aan het pand waar bierkroeg Sint-Arnoldus vorm moet krijgen.
Niet genoeg aan de gebruikelijke drie tapkranen op café? Dan werkt Alain Vansevenant aan een oplossing in de Menenstraat, waar zijn nog af te werken bierkroeg Sint-Arnoldus - de patroonheilige van de brouwers - liefst 25 tapkranen op een rij zal herbergen. "En daar zal enkel West-Vlaams bier uit vloeien", klinkt het.

Alain en zijn echtgenote Olga zijn geen onbekenden in de Ieperse horecawereld. Hij baat al jaren café The Times uit in de Korte Torhoutstraat, terwijl zijn echtgenote in de Meenseweg broodjeszaak 'Het Beleg van Ieper' openhoudt. "De zaken gaan goed, maar toch wilden we graag nog een echt biercafé openen in Ieper", legt Alain uit. "Dat heb je hier eigenlijk nog niet echt. Bovendien is het een goed moment om te investeren: de leningen zijn goedkoop en dankzij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog is er veel volk op pad in Ieper." Toch mikt Alain met zijn nieuwe project niet louter op toeristen. "Ik krijg in The Times een mooie mix van toeristen en Ieperlingen over de vloer en het zou ideaal zijn, mocht dat ook in Sint-Arnoldus het geval zijn. We hebben daar meer ruimte, maar de stijl zal dezelfde zijn: een gezellige bruine kroeg, waar je een babbeltje kan slaan."

Wisselende bieren

En een biertje proeven natuurlijk, want waar heb je anders een rij van 25 tapkranen - met enkel bieren van West-Vlaamse brouwerijen - voor? "In The Times hebben we negen tapkranen", vervolgt Alain. "En dat is de beste beslissing die ik ooit genomen heb. Lokale bieren doen het goed. Mensen proeven graag eens iets uit de streek en we hebben hier toch enkele toppers." Je zal er een Kapittel, de bieren van Sint-Bernardus, De Struise Brouwers, Brouwerij De Ranke, Rodenbach, Bockor en natuurlijk de bieren van de Ieperse brouwerij De Kazematten van het vat kunnen drinken. "Eén van de tapkranen zal regelmatig van biertje wisselen", klinkt het. "Voor De Kazematten zijn ook vier kranen voorzien, terwijl er van die brouwerij nog maar twee bieren klaar zijn. Maar in afwachting van de twee bijkomende Kazematten-biertjes, zullen we die kranen ook nog voor andere bieren gebruiken."


"Klanten zullen ook bijna alle trappisten kunnen drinken, of hun keuze maken op een lijst van bieren met wilde gisting, zoals Cantillon, 3 Fonteinen en Girardin. En wie een biertje wil delen met vrienden, kan kiezen uit 70 bieren die enkel verkrijgbaar zijn in flessen van 75 centiliter."


Voor Alain en zijn echtgenote worden het alleszins drukke dagen. "Toen we besloten om deze zaak op te starten, zijn we op zoek gegaan naar een overnemer voor de broodjeszaak van mijn vrouw, want drie zaken is een beetje te veel van het goede. Maar we gaan wel door met The Times. Overdag, wanneer je ook een stukje taart of snacks kan bestellen, staan we samen in Sint-Arnoldus en 's avonds vertrek ik dan om in The Times aan de slag te gaan, terwijl Olga in de Menenstraat blijft. Geen gemakkelijke combinatie, maar ik wil The Times graag nog enkele jaren openhouden."