Werpspel Leeuwentoren breekt helemaal door: “Al 300 spellen verkocht en nu eerste Belgisch kampioenschap”

Nog nooit van Leeuwentoren gehoord? Zondagnamiddag is in Ieper het eerste Belgisch kampioenschap van het werpspel gehouden. Het combineert de charmes van petanque en kubb, is geschikt voor jong en oud en je speelt het op gras of zand. “Ik verkocht in een jaar al 300 spellen, tot in Nederland en Zwitserland", zegt bedenker Stefaan Vanoplynes (32).
Rechts onderaan zie je de leeuwentoren op een eilandje. Errond staan nog vier soldaten-kegels recht.
Henk Deleu Rechts onderaan zie je de leeuwentoren op een eilandje. Errond staan nog vier soldaten-kegels recht.

Leeuwentoren zag in de zomer van 2017 het levenslicht. Stefaan Vanoplynes, leerkracht in de vrije basisschool Sint-Michiels in Ieper, had als fan van gezelschapsspellen het idee om een bordspel te maken. Toen hij met zoontje Ties op pad was, kreeg hij een ingeving aan de Leeuwentoren. Dat is een ronde hoektoren uit eind veertiende eeuw op de Ieperse vestingen. Het resultaat is uiteindelijk geen bordspel, maar een werpspel. Je gooit met houten kanonskogels de acht soldaten-kegels van je tegenstander om. En je gooit als slot de toren met de tekening van een leeuw op omver. Wie daar als eerste in slaagt, wint. “Leeuwentoren duurt niet lang - 10 tot 20 minuutjes - en je kan het speelveld makkelijk verkleinen of vergroten. Een echt familiespel, ideaal voor bij een barbecue”, zegt Vanoplynes.

Ieper
 eerste BK Leeuwentoren (combinatie kubb-petanque)
Henk Deleu Ieper eerste BK Leeuwentoren (combinatie kubb-petanque)

Ik hoop dat Leeuwentoren het eerste Belgische buitenspel wordt dat zijn voet kan zetten naast de populaire Scandinavische buitenspelletjes kubb en mölkky. En lukt dat niet, dan blijft het een uit de hand gelopen hobby. De merknaam Leeuwentoren is sowieso beschermd, sinds kort in heel Europa.

Bedenker Stefaan Vanoplynes

Crowdfunding brengt al bijna 6.300 euro op

Stefaan Vanoplynes haalde met een crowdfunding al bijna 6.300 euro op voor de productie. Zo kreeg hij veel steun van indoorspeeltuin Conquesta in Ieper. De Ieperling verkocht al 150 Leeuwentoren-exemplaren uit massief beuk en 150 Leeuwentoren-spellen uit rubberwood. Dat rubberwood-spel kost 59,95 euro of 69,95 euro via www.leeuwentoren.be, transportkosten inbegrepen. 

Leeuwentoren is leuk voor jong en oud.
Henk Deleu Leeuwentoren is leuk voor jong en oud.

“Okra-verenigingen, scholen, ploegen die kubb of mölkky (een kubb-variant, red.) spelen, tot een club uit Leuven voor sporters met een beperking, de interesse komt van overal”, vertelt de leerkracht. “De vraag komt niet enkel uit België, maar ook uit Nederland en Zwitserland. Zelfs geïnteresseerden uit Argentinië en Canada contacteerden me al. Maar die landen liggen echt te ver om een Leeuwentoren-spel naar op te sturen. Ik hoop dat Leeuwentoren het eerste Belgische buitenspel wordt dat zijn voet kan zetten naast de populaire Scandinavische buitenspelletjes kubb en mölkky. En lukt dat niet, dan blijft het een uit de hand gelopen hobby. De merknaam Leeuwentoren is sowieso beschermd, sinds kort in heel Europa.”

Je moet goed kunnen mikken met de houten kanonskogels.
Henk Deleu Je moet goed kunnen mikken met de houten kanonskogels.

Ieperlingen winnen eerste BK

De leerkracht hield zondagnamiddag het eerste BK Leeuwentoren, aan feestzaal Willem Tell in Ieper. Daar namen 20 ploegen met samen 60 spelers aan deel. Niet alleen uit Ieper, maar ook uit Kortrijk, Wevelgem, Roeselare tot zelfs Willebroek. Vooral mensen die al kubb en mölkky spelen, vinden nu ook Leeuwentoren leuk. “Normaal spelen we kubb en een keer per jaar mölkky op een tornooi voor een goed doel aan sporthal De Vlaschaard in Wevelgem”, zegt Wevelgemnaar Jeffrey Olivier (29) van club De Ware Vrienden. “Het was op dat tornooi dat er een presentatie van Leeuwentoren was. Een van onze vrienden kocht het spel. En zo begon het. We spelen het allemaal graag, omdat het plezant en toegankelijk is. Het kan snel groeien. Ook kubb is ooit klein begonnen, hé. Leeuwentoren moet gewoon nog wat meer bekendheid krijgen. Zo denk ik dat het niet lang zal duren tot er ook een wereldkampioenschap komt”, aldus Jeffrey. 

Winnaar van het eerste BK is de ploeg Error 404 uit Ieper. Het zilver is voor De Kubbido’s 1 uit Wevelgem. De winnaars krijgen een origineel Leeuwentoren-buitenspel in massief beukenhout cadeau. Meer info over het buitenspel: www.leeuwentoren.be of de Facebookpagina Leeuwentoren.

Ieper
 eerste BK Leeuwentoren (combinatie kubb-petanque)
Henk Deleu Ieper eerste BK Leeuwentoren (combinatie kubb-petanque)
De Woare Moatn, De Ware Vrienden, De Ware Vriendinnen en De Ware Lappies: met spelers uit Wevelgem, Menen en Kortrijk. Jeffrey Olivier staat de vierde van links.
Henk Deleu De Woare Moatn, De Ware Vrienden, De Ware Vriendinnen en De Ware Lappies: met spelers uit Wevelgem, Menen en Kortrijk. Jeffrey Olivier staat de vierde van links.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.