Werken moeten Meenseweg veiliger maken: “Buurtbewoners vragen al lang om maatregelen”

Een machine verwijdert de huidige lijnen van het fietspad op de Meenseweg.
Stad Ieper Een machine verwijdert de huidige lijnen van het fietspad op de Meenseweg.
In Ieper zijn de werken gestart om de Meenseweg verkeersveiliger te maken. De fietspaden worden breder en er komt een rotonde. Leerlingen en leerkrachten van de Sint-Jozefschool en bewoners van Huize Sint-Jozef wezen in het verleden al op de gevaarlijke situatie in de straat.  

De werken om de fietspaden in de Meenseweg - in het deel tussen de rotonde met de Zuiderring en kruispunt Bascule - breder te maken, zijn woensdag gestart. “De lijnen van de fietspaden worden hertekend. De rijbaan wordt smaller en de fietspaden breder. Een machine haalt de huidige lijnen weg en vrijdag komen er nieuwe. Hou er rekening mee dat er tot het einde van de week geen lijnen zullen zijn op de Meenseweg”, zegt schepen Ives Goudeseune (sp.a).

Middeneiland

In de week van 18 november wordt gestart met de bouw van een proefrotonde aan het kruispunt van de Steverlyncklaan en de Meenseweg. “Aan dit kruispunt staat vaak een file en kunnen fietsers maar moeilijk oversteken. De rotonde moet als snelheidsremmer werken, want ze ‘breekt’ als het ware het beeld van een lange, rechte weg en verplicht automobilisten om trager te rijden”, legt de schepen uit. Om de rotonde te kunnen aanleggen, moet eerst een stuk middeneiland in de Steverlyncklaan worden weggenomen. Tijdens die werken, die enkele dagen zullen duren, zal het tijdelijk niet mogelijk zijn om vanaf de Meenseweg de Steverlyncklaan in te draaien. Nadien start de opbouw en de markering van de rotonde. Die aanleg zal amper verkeershinder veroorzaken, volgens het stadsbestuur. Rond de rotonde komt een fietspad en aan elke arm van de rotonde een zebrapad.

Alarmbel

“De volgende stap is een extra zebrapad dat we binnenkort aanleggen aan het Koerierpad, naast de begraafplaats”, gaat Goudeseune verder. “Dit zebrapad zal handig zijn voor scholieren en voor bezoekers van het rusthuis en de wijken in de buurt. Om mensen makkelijk en snel te helpen bij het oversteken, komen er speciale voetpaduitstulpingen.” 

“De verkeersveiligheid in onze stad ligt deze bestuursploeg nauw aan het hart”, voegt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) eraan toe. “De aanpak van de Meenseweg is een stap in de juiste richting. Gebruikers en bewoners trekken al lang aan de alarmbel over de veiligheid in hun straat. En terecht. Ik ben dan ook blij dat we met deze proefopstelling snel kunnen ingrijpen en aan de verzuchtingen van velen tegemoet komen. Uiteraard gaan we het effect van deze ingrepen achteraf evalueren.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ronny Masson

    proficiat fietspad word 10 cm breder .

  • Jurgen Lesage

    Al goed en wel maar zebrapad voor onze deur stoppen er toch niet te veel is niet zichtbaar genoeg .