Vzw Curieus zamelt oude gsm’s in om belbos aan te planten

Op verschillende plaatsen staat een belbosbox waar mensen hun oude gsm in kunnen stoppen.
Curieus Op verschillende plaatsen staat een belbosbox waar mensen hun oude gsm in kunnen stoppen.
In de Kattenstad zamelt de Ieperse afdeling van de vzw Curieus oude gsm’s in. Per toestel krijgt de vzw een euro, waarmee een bos zal worden aangeplant. “Hoe meer gsm’s, hoe meer bomen.” 

“In de week van 18 tot 24 februari 2019 verzamelen wij in samenwerking met de stad Ieper oude gsm’s in”, zegt Valentijn Despeghel, voorzitter van Curieus Ieper en schepen van Milieu en Duurzaamheid (sp.a). Curieus is een progressieve cultuurfabriek die initiatieven neemt om mee te bouwen aan een solidaire samenleving.

“In elk huishouden ligt wel ergens een oude, niet meer gebruikte gsm stof te vergaren. Aangezien deze gsm’s heel wat kostbare grondstoffen bevatten, zoals goud en kobalt, is het zinvol om deze in te zamelen zodoende de grondstoffen te kunnen recupereren”, aldus de voorzitter.

Om hierop in te spelen, organiseert Curieus in samenwerking met de stad Ieper een grootschalige inzamelactie. “Per ingezamelde gsm ontvangen we van het recyclagebedrijf ‘Out of use’ een euro die we integraal gaan aanwenden om een bos aan te planten. Dat wil dus zeggen: hoe meer gsm’s we inzamelen, hoe groter het bos zal worden.”

‘Out Of Use’ uit Beringen biedt bedrijven en organisaties een oplossing om al hun ICT, elektrisch en elektronisch afval (AEEA) op een duurzame manier te recycleren.

De vzw Curieus kwam enkele jaren geleden met het concept van een belbos op de proppen. Ondertussen zijn er in heel Vlaanderen al enkele belbossen aangeplant.

De aanplanting in Ieper zal plaats vinden in het najaar van 2019 in samenwerking met Natuurpunt. Natuurpunt ging op zoek naar een locatie waar het bos zou kunnen worden ingeplant. De aankoop van het stuk grond is echter nog niet volledig rond. De vereniging wil daarom nog niet bekendmaken waar het bos zou komen.

Mensen kunnen hun oude gsm’s op 29 verzamelpunten binnen brengen. Dit gaat van stadsgebouwen zoals het Administratief Centrum Auris, Cultuurcentrum Het perron, Jeugdhuis JOC, de bibliotheek of Academie. “Maar ook bij tal van secundaire- en scholen, bedrijven en zorgverleners zijn er inzamelpunten”, zegt Valentijn Despeghel. “De oude toestellen kunnen worden gedeponeerd in een belbosbox.”

Meer info via info@curieusieper.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.