Vrijwilligers redden 100 vissen uit Wieltjesgracht

Valentijn Despeghel (rechts) en een andere vrijwilliger halen de vissen uit het laatste restje water.
Foto Eric Flamand Valentijn Despeghel (rechts) en een andere vrijwilliger halen de vissen uit het laatste restje water.
Enkele vrijwilligers hebben een 100-tal vissen gehaald uit de Wieltjesgracht in Ieper. Die werd leeggepompt, omdat er rioleringsbuizen moeten worden aangebracht. "Ik hoop dat er daarna opnieuw vissen in de Wieltjesgracht kunnen gezet worden", zegt gemeenteraadslid Valentijn Despeghel (sp.a).

Ter hoogte van het hotel Ariane in Ieper moet een aannemer nieuwe buizen steken voor een gescheiden riolering. "Daarvoor moest wel het water uit de Wieltjesgracht worden gepompt. Omdat ze dan toch bezig waren, werd beslist om de gracht eens volledig te ruimen", zegt Valentijn Despeghel. "De Vlaamse Milieumaatschappij bracht mij daarvan op de hoogte en gaf mij de kans om de vissen uit het water te halen." Valentijn Despeghel en drie andere vrijwilligers gingen met lieslaarzen het water in om de vissen te scheppen. "We hebben een honderdtal grote vissen kunnen redden, vooral zeelt, een paar karpers, baars en zelfs twee goudvissen. Er zaten exemplaren tussen van bijna twee kilo. Zeelt is trouwens een eerder zeldzame vis, het is dus wel goed dat we er die hebben kunnen uithalen."


De vissen werden, met hulp van iemand van het stadspersoneel, in grote bakken gestopt en op een aanhangwagen geplaatst om ze vervoeren. "Daarop hebben we de vissen uitgezet in het kanaal Ieper-Komen", klinkt het.


Op de bodem van de Wieltjesgracht ligt nog anderhalve meter slib, dat zal worden geruimd. "Een van onze vrijwilligers raakte vast in dat slib en we moesten hem met een kraan eruit trekken", vertelt Valentijn Despeghel. We hadden onze voorzorgen genomen. Er waren kranen in de nabije omgeving aan het werk en die konden ons op ieder moment te hulp komen, wat ook gebeurde." (CMW)