Vijftien gewonden bij busongeval

NIEMAND ERNSTIG GEWOND IEDEREEN NAAR JAN YPERMAN

Virginie Stegmann met haar zoontjes Evan en Mathies, die allebei bij het ongeval betrokken raakten.
Foto JVK Virginie Stegmann met haar zoontjes Evan en Mathies, die allebei bij het ongeval betrokken raakten.
In het Ieperse Jan Ypermanziekenhuis werden gisteren 25 kinderen en twee volwassenen opgevangen na een ongeval met twee schoolbusjes en een bestelwagen. Niemand raakte ernstig gewond.

Het ongeval gebeurde vrijdag rond 14 uur op de N58 tussen Houthem en het gehucht Coeur Joyeux in Komen-Waasten. Een busje met schoolkinderen reed op het rechterrijvak in de richting van Komen, toen het achteraan werd aangereden door een Fiat Doblo. Door de botsing ging het busje van de weg af. Het voertuig met kinderen van de school Saint-Henri van Waasten belandde op de middenberm. De leerlingen van het vierde leerjaar waren op de terugweg van een schooluitstap naar de Palingbeek in Zillebeke. Ook een tweede busje reed mee, maar dat raakte niet betrokken bij de botsing. Toch werden alle inzittenden van beide voertuigen, 25 kinderen en twee volwassenen, naar het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper gebracht. Vijftien onder hen belandden op de spoedafdeling. De kinderen die ongedeerd bleven, werden opgevangen door de dienst patiëntenbegeleiding.

Alweer thuis

"Omdat niemand zwaargewond raakte, besliste de arts ter plaatse om de slachtoffers niet te verdelen over de verschillende ziekenhuizen - zoals bij een ramp gebeurt - maar om iedereen naar hier te sturen", zegt Stefan Van Hoorgeweghe, anesthesist en urgentiearts van het Jan Ypermanziekenhuis.


Gelukkig vielen de verwondingen al bij al goed mee. Twee kinderen hadden snijwonden die onder verdoving moesten worden gehecht. Zij moesten een nachtje in het ziekenhuis blijven, net als een van de betrokken bestuurders. Al de rest mocht gisteren alweer naar huis. Onder hen ook de 8-jarige Mathies uit Waasten. "Mijn zoontje zat in het midden van de bus en werd goed door elkaar geschud", zegt zijn mama Virginie Stegmann. "Hij heeft een jaap aan zijn bovenbeen, maar verder is alles oké. Het was even schrikken toen de school belde, maar het had veel erger kunnen zijn. In het ziekenhuis werden we ook heel goed opgevangen." Evan, het 6-jarige broertje van Mathies, zat in de tweede bus. Hij bleef ongedeerd.


Ook Tom Gillebert uit Waasten, de 22-jarige bestuurder van de Fiat Doblo, werd naar het ziekenhuis gebracht. "Mijn zoon was net zijn kot gaan leegmaken in Brugge, waar hij toegepaste architectuur studeert", vertelt zijn vader Frank. "Hij moet wellicht verstrooid geweest zijn, want hij rijdt altijd heel voorzichtig. Gelukkig is het busje niet gekanteld." Tom moest een ademtest afleggen, maar had niet gedronken.