Vijf jaar rijverbod voor aanrijder Kyrian (17) die vluchtmisdrijf pleegde

De 24-jarige Fransman die op 17 mei in Dikkebus Kyrian Seynaeve (17) omver reed en vluchtmisdrijf pleegde, heeft een rijverbod van vijf jaar gekregen. Dat besliste de rechter gisterenmorgen op de rechtbank in Ieper. Hij is ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan de helft met uitstel.

Kyrian Seynaeve uit Wijtschate was op 17 mei met zijn nieuwe tweedehands koersfiets onderweg naar zijn grootmoeder in Watou. In de bocht aan het kruispunt van de Hallebast- en de Oude Bellestraat in Dikkebus ging het mis. De Peugeot van Francois G. uit La Gorgue nam de binnenkant van de bocht en schepte de jonge fietser op.


Kyrian kwam in de grasberm terecht. Even werd voor zijn leven gevreesd maar scans brachten al snel geruststellend nieuws. De linkerkant van het gezicht vol schrammen, linkeroog volledig dicht en schaafwonden aan de rechterzijde van zijn lichaam bleken de uiteindelijke averij. Na de klap reed Francois G. met een gebarsten voorruit, met het hoofd uit de wagen, gewoon verder. Daags nadien ging hij met een voertuig van een vriend gewoon weer werken. Pas na intensief speurwerk werd het voertuig in Komen teruggevonden en kon Francois G. opgepakt worden. Hij bleek niet over een rijbewijs te beschikken, zijn voertuig was niet verzekerd en niet ingeschreven. Ondanks zijn jonge leeftijd puilt zijn strafblad uit van de verkeersovertredingen. Volgens de advocaat van de Fransman werd het na de botsing plots zwart voor zijn ogen en reageerde hij als een robot. Kyrian herstelde na het ongeval gelukkig wonderwel en kon dezelfde avond van het ongeval alweer naar huis. Naast het rijverbod en de gevangenisstraf moet Francois G. ook een geldboete van 3.000 euro betalen, waarvan de helft met uitstel. Aan het slachtoffer moet de 24-jarige Fransman een schadevergoeding van 2.689,63 euro betalen. Als hij ooit zijn rijbewijs wil halen zal hij naast het theoretisch en praktisch rijexamen ook psychologische testen moeten ondergaan. (AHK)