VIDEO. Ieperlee weer even aan de oppervlakte bij archeologische werken

Tijdens de opgravingen werd resten van muren en van een brugje blootgelegd.
Henk Deleu Tijdens de opgravingen werd resten van muren en van een brugje blootgelegd.
In Ieper werd een stukje van de Ieperlee opnieuw zichtbaar tijdens opgravingen. Archeologen troffen resten van een brugje en van de oude inkokering aan. Het oudheidkundig onderzoek kadert in de grote collectorwerken die momenteel in Ieper bezig zijn.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op de hoek van de Kiekenmarkt en de Vismarkt in Ieper zijn momenteel archeologische werken bezig in opdracht van Aquafin. “Wat we hier zien, is een stukje van de natuurlijke rivier de Ieperlee”, zegt archeoloog Robrecht Vanoverbeke van het bedrijf BAAC. Dat is een studiebureau voor bouwhistorie en archeologie. De Ieperlee werd destijds rechtgetrokken en toen ontstond er een iets verder gelegen, parallelle waterloop. “We hebben ook de overblijfselen van een oude brug teruggevonden. Van wanneer de oudste resten die we hier aantreffen stammen, weten we niet. Ze kunnen middeleeuws zijn. De muren zijn overblijfselen van de inkokering. Eerder vonden collega’s al houten constructies langs de oevers. Die kunnen ons na onderzoek misschien meer vertellen over wanneer die werden aangebracht. We kunnen de leeftijd bepalen aan de hand van de jaarringen in het hout.” 

Nog onthullingen op komst

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd alles vernield door oorlogsgeweld. Wat nu wordt aangetroffen, wordt geregistreerd. “Of we hieruit iets bijleren over de geschiedenis van de stad? We wisten dat er hier zaken te vinden waren en wat we te zien krijgen, voldoet aan de verwachtingen. Maar het is natuurlijk goed dat we alles kunnen zien en kunnen vastleggen. Er werden trouwens eerder ook al vondsten gedaan tijdens de werken en we verwachten eindelijk wel nog wel wat te onthullen op andere plaatsen in de stad”, aldus nog de archeoloog.

Rijke geschiedenis

De Ieperlee speelde een grote rol in de economische ontwikkeling van de stad Ieper. De lakenindustrie in de stad kende in de 12de eeuw een grote groei. De wol voor het laken was afkomstig van de schapen op de schorren. Al in 1127 waren er havenactiviteiten in Ieper. De binnenvaartuigen konden de stad binnenvaren en hun handelswaren laden en lossen aan de kades. In de tiende eeuw was de Sint-Pieterswijk, waarvan de naam verwijst naar de nabijgelegen Sint-Pieterskerk, nog een belangrijk handelscentrum waar boten aanmeerden. In de loop van de 12de eeuw verschoof de stadskern in de richting van de Sint-Maartenskathedraal. In de late middeleeuwen werd de Ieperlee, die haar transportfunctie had verloren, overwelfd.

“Als het archeologische onderzoek achter de rug is, beginnen we op deze plek met de bouw van een pompstation”, zegt werfcontroleur Tom Ghijselinck van studiebureau Arcadis. De werken aan de Kiekenmarkt kaderen in de grote collectorwerken fase 3 die vol op bezig zijn. De activiteiten zullen in totaal een drietal maanden duren. Er is op de plaats geen doorgaand verkeer mogelijk.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.