VIDEO. Europese bizon Ipolite uit Bellewaerde uitgezet in de natuur in Azerbeidzjan

Dierenpark Bellewaerde uit Ieper heeft een Europese bizon uitgezet in het Shahdag National Park in het noorden van Azerbeidzjan. In 2016 heeft Bellewaerde ook al eens drie bizons terug in de vrije natuur geïntroduceerd in Roemenië. Doel is een levensvatbare populatie van Europese bizons in de natuur uit te bouwen en zo de populatie van deze bedreigde diersoort in stand te houden.
De Europese bizon Ipotite die in de natuur werd losgelaten.
Bellewaerde De Europese bizon Ipotite die in de natuur werd losgelaten.

De Europese bizon of wisent is het grootste zoogdier van Europa en een bedreigde diersoort. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen de Europese bizons niet meer in de natuur voor in Europa. Dankzij verschillende kweekprogramma’s en herintroductieprojecten zijn er opnieuw ongeveer 4.400 Europese bizons wereldwijd in de natuur. “Sinds 2012 nemen we met Bellewaerde actief deel aan het Europees kweekprogramma voor deze diersoort en zijn er al verschillende wisents geboren in ons park. In 2016 werden al eens drie Europese bizons uit Bellewaerde in de vrije natuur in Roemenië losgelaten”, zegt woordvoerder An De Ridder.

Acclimatisatiezone

Deze keer werd de Europese bizon Ipolite vrijgelaten. Ipolite is een vrouwelijke bizon die geboren is op 5 juni 2015 in Bellewaerde. Samen met een aantal bizons uit andere Europese dierentuinen is ze op dinsdag 14 mei vertrokken richting Azerbeidzjan. Afgelopen weekend werden de bizons losgelaten in een acclimatisatiezone van tien hectare, waar ze een aantal weken zullen verblijven tot ze zich hebben aangepast en een sociale kuddestructuur hebben gevormd.

Gps-halsband

“Eenmaal de kudde deze zone heeft verlaten, zullen er geen menselijke tussenkomsten meer zijn”, verduidelijkt De Ridder. “Dan maken de bizons deel uit van het natuurlijk ecosysteem in het 130.000 hectare grote Shahdag National Park, het grootste nationaal park van de Kaukasus, in het noorden van Azerbeidzjan. Om het natuurlijk gedrag van de kudde in kaart te brengen, zullen enkele vrouwelijke bizons wel een gps-halsband dragen. Bellewaerde blijft, als officieel erkende dierentuin, samenwerken met WWF (World Wide Fund for Nature) en EAZA ( European Association of Zoos and Aquaria) om nog meer Europese bizons uit te zetten in de natuur en zo de populatie van deze bedreigde diersoort in stand te houden”, besluit An De Ridder.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.