Toch oplossing na nieuw overleg: vrouw die niet kon rijden met mobilhome van 61.000 euro, koopt ander model

Ingrid en zoon Miguel bij de oude mobilhome op de parking van het ontmoetingscentrum in Vlamertinge.
LBR Ingrid en zoon Miguel bij de oude mobilhome op de parking van het ontmoetingscentrum in Vlamertinge.
Er is een einde gekomen aan de lijdensweg die de aankoop van een mobilhome stilaan was geworden voor Ingrid Franckx en haar zoon uit Vlamertinge. De vrouw betaalde 61.000 euro, maar later bleek dat ze niet met het tweedehandse voertuig mocht rijden. Na strubbelingen en miscommunicatie met verkoper Urbano uit Oostende én een artikel op hln.be en in onze krant zaten beide partijen donderdagavond toch opnieuw samen. En kijk: na een goed gesprek kan Ingrid nu toch met een gloednieuwe mobilhome op reis vertrekken.

Drie maanden geleden kocht Ingrid Franckx (53) uit het Vlaams-Brabantse Neerwinden bij Landen een tweedehandse mobilhome. Ze investeerde 61.000 euro, maar later bleek dat ze er niet mee mocht rijden. 

“Het plan was eerst om een huis te kopen in Portugal, maar dat zag mijn zoon Miguel (28) niet zitten. Hij woont met zijn partner in Vlamertinge en wilde niet dat ik zo ver zou wonen. Hij stelde voor om een mobilhome te kopen. Op die manier konden we samen reizen en kon ik nog steeds naar Portugal gaan”, zegt Ingrid. 

Samen met de vriend van haar zoon ging Ingrid langs bij Urbano in Oostende. Ze kocht er een tweedehands mobilhome met heel wat opties én een prijskaartje van 61.000 euro. Ingrid dacht dat ze een mobilhome had gekocht waarmee ze samen met haar gezin kon reizen. Niets bleek minder waar.

Met een rijbewijs B mag het voertuig dat je bestuurt een maximaal toegelaten massa van 3.500 kilo hebben. Na enkele reisjes wezen vrienden van Miguel hem erop dat de mobilhome waarschijnlijk continu overladen was. Na een bezoek aan een weegbrug bleek dit effectief zo te zijn. In Nederland is de reglementering qua gewicht anders en daar zou de mobilhome wel zonder problemen kunnen rondrijden.   

“De mobilhome was overladen, dus mocht ik er in principe met mijn gewoon rijbewijs niet mee rijden. Zelfs met een rijbewijs C kan ik niet met het gezin op vakantie vertrekken, want deze mobilhome mag in totaal slechts 3.660 kilogram wegen”, zuchtte de vrouw. Ingrid voelde zich bekocht en trok aan de alarmbel. Ze voelde zich niet veilig in de mobilhome en vroeg Urbano om die terug te nemen. Dat bleek niet zo simpel, waarna Ingrid haar verhaal deed in Het Laatste Nieuws en op hln.be, een verhaal dat heel wat stof deed oplaaien.

Kleiner model

Woensdagavond volgde een nieuw gesprek tussen Urbano en onze krant en na twee stressvolle weken ging Ingrid, samen met Miguel, zijn vriend en een expert mobilhomes, donderdagavond opnieuw aan tafel zitten met Urbano in Oostende. Ze kwamen er tot een geruststellende en positieve oplossing. “Voor de prijs van 61.000 euro mocht ik een nieuwe mobilhome kiezen”, zegt Ingrid. “Door miscommunicatie raakte mevrouw in paniek. Het vertrouwen moest teruggewonnen worden, maar samen zijn we tot een oplossing gekomen. Mevrouw koos een kleiner model, van 7 meter lang, en een wagen die ongeveer 350 à 400 kilogram laadvermogen heeft. Er moet wel opleg betaald worden, omdat het om een volledig nieuwe mobilhome gaat”, zegt verkoper Maarten van Urbano.

Ingrid kan binnenkort, samen met haar gezin, veilig en gerust op vakantie vertrekken. Eind goed, al goed dus.
117 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kris Schoolmeesters

  Mijn camper mag.op B rijbewijs 3500 kg wegen, op C rijbewijs 3850 kg. De keuring, afmetingen, veering, motor, inhoud enz. blijft in beide gevallen hetzelfde, waarom dan een C rijbewijs nodig , geldklopperij? PS ik ben ook in deze winkel gaan kijken voor de aankoop van een camper, de verkopers zijn daar niet echt de vriendelijkste, laat staan de behulpzaamste. Uiteindelijk wel bij hun gekocht, maar in de.winkel in Aarschot, dag en nacht verschil met Oostende.

 • Agnès Derammelaere

  Al een sjans dat De Block daar niets gekocht heeft.

 • Agnès Derammelaere

  De verkoper is gewoon een platvloerse bedrieger en de klaagster haalde haar gelijk niet tot ze in de media verscheen, hij verkocht haar iets waarvan hij goed wist dat ze er niets zou aan hebben, hij was er vanaf. Ik ken er wel meer met dergelijke praktijken, helaas. Nu kocht ze daar met opleg een nieuwe, hij verliest er niets aan, zij wel.

 • Olivier Vandermosten

  Als het in de media komt komen ze tot een oplossing.....

 • Bertrand Janses

  Bert Janses: In Nederland is de reglementering voor de laagste klasse dezelfde als in Belgie! Max.3.500 kg voor rijbewijs B.