Taalklacht over mannetje met Engelstalig opschrift ‘slow’ aan schoolpoort: directeur gaat bord voorlopig niet wegnemen

Het bewuste ventje.
RV Het bewuste ventje.
Iemand diende een klacht in bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht tegen de basisschool Sint-Jozef in Ieper. Het stuit de klager blijkbaar tegen de borst dat voor de schoolpoort een bordje staat met daarop het Engelse woord ‘slow’, bedoeld voor hardrijders in de straat. “Een beetje overdreven, toch?”, vindt directeur Lieven Calis.

Het was even schrikken voor Lieven Calis, directeur van de Vrije Basisschool Sint-Jozef in Ieper, deze week toen hij zijn post opende. Een brief met afzender de Vaste Commissie voor Taaltoezicht maakte duidelijk dat er iemand een klacht had ingediend over “het feit dat aan de school een verkeersbord met de Engelstalige tekst ‘slow’ staat.”

Meenseweg

“Tja, wij hebben het bord in de vorm van een ventje daar inderdaad geplaatst”, zegt de directeur. “We deden dat in het kader van de verkeersveiligheid. U weet of u weet niet dat wij sinds langer vragen naar een veiligere verkeerssituatie in Meenseweg. We vinden het daarbij belangrijk dat we ook zelf onze duit in het zakje doen. We hebben dat bord gewoon aangekocht, net zoals veel andere scholen”, zegt de directeur. “Ik hoorde al eerder van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht, maar ik wist niet dat die ook voor zo’n zaken optraden. Pas op, ook ik hecht belang aan het Nederlands en aan de Vlaamse identiteit, maar je moet alles toch een beetje in zijn proporties zien.” 

De directeur is niet van plan het ‘ventje’ onmiddellijk weg te doen. “Maar ik ga het niet op de spits drijven. Ik ga een gefundeerd antwoord sturen naar de commissie. Mochten wij de wet overtreden, dan plaats ik het bord niet meer buiten. Trouwens, ik nodig de klager uit naar onze school. Hij kan dan eens deelnemen aan een les verkeer, een les taal of een les verdraagzaamheid”, aldus nog de directeur.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny de Groot

  1 taal is toch zo slecht nog niet? Zo is het ook allemaal begonnen hé! Jullie kennen het verhaal van de Toren van Babel toch wel? De taal door elkaar gehaald omdat alle mensen elkaar konden verstaan en dat kwam onze collectieve intelligentie alleen maar ten goede. Nu is het zo ver gekomen dat de mens het door elkaar halen van de taal nog gaat verdedigen ook. Onnozel ras zene!

 • Nema De Geest

  Waarschijnlijk iemand die erg tevreden is dat de politiek zich ook eindelijk eens bezighoudt met welke kleurtjes de burgemeestersjerp heeft. Hoe gefrustreerd kan je zijn?

 • guido vermeyen

  Groot gelijk, de verengelsing is overal zichtbaar, op vitrines winkels, The kids, in slogans (zie de klimaatprotesten- engelse slogans)..waarom nog Nederlands leren, terwijl Engels in een wip is geleerd..niks geen moeilijke grammatica....dt -fouten.enz of liever : et cetera.....?of enzovoort ?

 • Frederik Janssens

  In dat geval, Leo Van Der Vorst, zou ik toch maar eens op uw eigen spelling letten...

 • Jean West

  Wie zich hier aan ergert moet dan ook alle klinieken, ziekenkassen enz. aanklagen want daar staat er naast het Nederlands, Turks, Arabisch, Engels en Frans op de info schermen.