Stadsarchief Ieper viert 200ste verjaardag met een opendeurdag en een tentoonstelling

Goedele Wittouck van het stadsarchief en schepen Valentijn Despeghel op de tentoonstelling.
Henk Deleu Goedele Wittouck van het stadsarchief en schepen Valentijn Despeghel op de tentoonstelling.
Dit jaar mag het Ieperse stadsarchief tweehonderd kaarsjes uitblazen en dat viert het komend weekend. Op 17 december 1819 benoemde de Ieperse gemeenteraad Jean-Jacques Lambin tot de eerste stadsarchivaris. Ieper was daarmee het tweede stadsarchief dat onder Koning Willem I werd opgericht. 

“Het feestweekend start op vrijdag 6 december met een internationale studiedag over het ontstaan en de werking van stadsarchieven in de negentiende en twintigste eeuw”, zegt Goedele Wittouck van het stadsarchief. “Timo Van Havere van de Leuvense universiteit schetst de geschiedenis van de stadsarchieven binnen het bredere Nederlandse en Belgische kader. Daarna lichten de stadsarchivarissen van Brugge, Middelburg, Poperinge, Saint-Omer en Ieper de historiek van hun archief toe.”

De affiche voor de opendeurdag.
Henk Deleu De affiche voor de opendeurdag.

Kattenstoetenmasker 

Op zaterdag 7 december gooit het stadsarchief de deuren open. Van 9 tot 16 uur kun je er binnenlopen voor een rondleiding langs de leeszaal en de magazijnen. De mensen kunnen een kijkje nemen achter deuren die anders gesloten blijven. “Ontdek de opmerkelijke stukken uit het archief”, zegt Wittouck. “Kinderen zijn welkom om een Kattenstoetmasker te knutselen en archiefraadsels op te lossen. De opendeurdag is gratis, inschrijven is niet nodig.”

Topstukken 

In zaal Alfa en Omega van de bibliotheek werd de tentoonstelling ‘200 jaar Stadsarchief Ieper’ op poten gezet. “Die tentoonstelling schetst de bewogen evolutie van het stadsarchief: een rijke beginperiode, de catastrofe van 1914, de moeizame wederopbouw en een nieuw archief vanaf 1991. Je krijgt een kijk op de huidige werking en er worden een aantal topstukken, maar ook minder bekende documenten uit de rijke collectie getoond.” De tentoonstelling is tot en met 18 januari vrij te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Het bijhorende boekje.
Henk Deleu Het bijhorende boekje.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.