Stad koopt voor 9.000 euro schilderij Louis Delbeke

Het schilderij  van Louis Delbeke dat Ieper aankocht
Eric Flamand Het schilderij van Louis Delbeke dat Ieper aankocht
De stad Ieper betaalt 9.000 euro voor het schilderij  ‘Een gelofte onder de druïdeneik’ van Louis Delbeke. “Hij was een bekende negentiende-eeuwse kunstenaar die de vooroorlogse, en destijds beroemde, muurschilderingen maakte in de Lakenhalle”, zegt Jan Dewilde, conservator van de Ieperse musea. 

Delbeke werd in Poperinge geboren, maar verhuisde als kind naar Ieper. Delbeke werd kunstschilder. “Hij volgde lessen aan onze Academie en kon met financiële steun van de stad Ieper verder studeren aan de Academies van Brussel en Antwerpen”, klinkt het. “Hij werd na zijn studies een van de meest merkwaardige figuren en kunstenaars van zijn tijd.” Belangrijk in de carrière van Delbeke was de opdracht in 1883 om een grote zaal in de Lakenhalle te decoreren met historische muurschilderingen over Ieper. De zaal werd ook naar hem genoemd: de Delbekezaal. De beroemde fresco’s overleefden de Eerste Wereldoorlog niet. 

De nieuwe aankoop dateert uit 1867 en heet ‘Een gelofte onder de druïdeneik’. Louis Delbeke stelde dit schilderij tentoon op ‘de Salon’, een grote jaarlijkse kunsttentoonstelling in Antwerpen. De organisatie daarvan kocht zijn werk aan en het doek verdween in een privécollectie. Op het werk vragen een jonge man en vrouw de druïde om hun pasgeboren twee kinderen te zegenen, zij brengen hiervoor offergaven aan. Voor dit erg gedetailleerde schilderij maakte Delbeke vooraf enkele studies. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bezitten twee van die tekeningen. “Het Yper Museum heeft een schets ervan en verwerft nu ook het afgewerkte schilderij. Het gaat om een belangrijk werk van een kunstenaar uit de regio, het is een verbreding van de collectie én het toont een weinig gekende periode uit onze geschiedenis”, aldus de conservator. Het kunstwerk is in heel goede staat en meet 63 x 101 centimeter. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.