Sparta Dikkebus zonder kantine?

VOETBALCLUB HOOPT DAT STAD DE GROND KOOPT

De kantine van Sparta Dikkebus.
Foto Flamand De kantine van Sparta Dikkebus.
Voetbalclub Sparta Dikkebus vraagt Ieper om een stuk grond met daarop hun kantine te kopen. Het bestuur en enkele sp.a-gemeenteraadsleden schreven een open brief naar de stad. "Indien de grond privé-eigendom wordt, dan betekent dat het einde van de club."

Sparta Dikkebus is een voetbalclub die 45 jaar bestaat en momenteel in derde provinciale speelt. De ploeg dreigt in de problemen te komen, omdat de grond waarop hun kantine staat, zal worden verkocht. "Dat stuk grond is eigendom van de ex-voorzitter van de club", aldus bestuurslid Rene Heugue. "Die man is echter al 89 jaar oud en verblijft in het verzorgingstehuis. Ook zijn echtgenote verhuist naar het rusthuis, zodat de familie niets anders kan dan de woning van het koppel te verkopen. Ook de kantine hoort daarbij. Die mensen zijn echt niet van kwade wil, ze verkopen het deel van de kantine apart van de rest. Er is al die tijd dan ook een goede verstandhouding geweest."


De derde provincialer hoopt nu dat het stadsbestuur het stuk grond koopt en dat de kantine kan worden behouden. "Want je moet weten dat die voor 50 procent van de inkomsten zorgt", aldus het bestuurslid. "We zitten hier met 164 jeugdspelers. Het zou jammer zijn mocht dit allemaal moeten verdwijnen." Samen met sp.a-gemeenteraadsleden Andy Verkruysse, zelf lang voetballer bij de club, en Ives Goudeseune stuurden bestuursleden Ludo Verkruysse en Rene Heugue een open brief naar het stadsbestuur. "Sparta Dikkebus is een groeiende en gezonde club", aldus Andy Verkruysse. "Maar een club heeft zeker nood aan een kantine om financieel gezond te blijven."


De briefschrijvers hopen dat het stuk grond met daarop de kantine eigendom van de stad wordt, zoals de rest van het voetbalterrein. "Als dat het geval zou zijn, dan behoren tal van verbeteringen op en rond het terrein tot de mogelijkheden", klinkt het. "Een nieuwe kantine dichter bij het voetbalplein, de mogelijkheid om de parkeerproblemen op te lossen. Momenteel kunnen er maar 50 wagens worden geparkeerd. Er zou ook een betere toegang tot het terrein kunnen worden gemaakt en betere afsluiting van de aanwezige infrastructuur. Indien het goed kan worden aangepakt, kan de 35 jaar oude kantine draaiend blijven bij de opbouw van een nieuwe. Wordt de grond privé-eigendom, dan betekent dat wellicht het einde voor de club."

"Bereid te praten"

Schepen van Sport Dominique Dehaene reageert. "Ik ben een jaar geleden al eens ter plaatse geweest om de situatie te bekijken", aldus de schepen. "Toen was verkoop niet aan de orde. Nu is het wel het geval en ik ben zeker bereid om te praten met de club." De schepen, wiens zoontje bij de club voetbalt, vindt het alleen jammer dat de vraag niet rechtstreeks tegen hem werd gesteld. "Dat hoefde niet per se met een open brief te gebeuren", klinkt het nog.