Slechts 1 op 20 winkelpanden leeg

19 NIEUWE HANDELSZAKEN OPENEN WELDRA DE DEUREN

Schepen van Lokale Economie Katrien Desomer bij een leegstaand winkelpand in de Menenstraat. 
Flamand Schepen van Lokale Economie Katrien Desomer bij een leegstaand winkelpand in de Menenstraat. 
Steeds minder handelspanden in Ieper staan leeg. Momenteel bedraagt de winkelleegstand 5,5 procent, terwijl dat in 2014 nog 7,7 procent was. In het kernwinkelgebied staat zelfs maar 2,93 procent leeg. In korte tijd komen er ook nog 19 nieuwe handelszaken bij in de stad.

Volgens het studiebureau Locatus is er in ons land een winkelleegstand van gemiddeld 9,6 procent. In West-Vlaanderen bedraagt de leegstand 7,7 procent. "Maar bij ons in Ieper hadden we vorig jaar zelfs een leegstand van amper 5,5 procent", verduidelijkt schepen van Lokale Economie Katrien Desomer (CD&V).


"Het Ieperse winkellandschap is de voorbije vijf jaar dus enorm veranderd. Bovendien is de dalende trend nog duidelijker in ons kernwinkelgebied", klinkt het. Het Ieperse kernwinkelgebied omvat de Boomgaardstraat, Boterstraat, Diksmuidestraat, Grote Markt, Menenstraat, Neermarkt, Rijselstraat, Tempelstraat, Stationsstraat en het Vandenpeereboomplein. "Daar gaan we van 6,03 procent in 2013 naar 2,93 procent in januari 2017. Dat is historisch laag", zegt Desomer.

Pop Up Art

Volgens de schepen weet Ieper een pak nieuwe handelaars aan te trekken. "Er openen binnenkort maar liefst 19 nieuwe zaken. Dat zijn naast horecazaken ook kledijwinkels, een lingeriezaak en een schoenenwinkel."


Schepen Desomer ziet meerdere redenen voor de dalende leegstand. "De stad heeft een paar gerichte acties gedaan om de leegstand tegen te gaan. Ik denk onder andere aan Pop Up Art, waarbij lege winkels als tentoonstellingsruimtes dienen voor Ieperse kunstenaars. Door de panden aan te kleden, vinden ze vlugger een koper of een huurder. Bovendien ziet de stad er zo een stuk aantrekkelijker uit", weet Desomer. "Ook het feit dat Ieper steeds meer een toeristische stad is geworden, trekt ongetwijfeld starters aan, met dank aan evenementen als Gevleugelde Stad, de doortocht van Gent-Wevelgem en de Vredesfeesten. Wie die evenementen of onze musea bezoekt, gaat al gauw eens winkelen in het centrum."