Sint-Niklaaskerk verkocht aan 3D Real Estate

VASTGOEDONTWIKKELAAR KOCHT EERDER SITE MEERSEN

De Sint-Niklaaskerk in Ieper werd verkocht aan vastgoedontwikkelaar 3D Real Estate, die momenteel ook de nabijgelegen site De Meersen-De Looie verbouwt.
Eric Flamand De Sint-Niklaaskerk in Ieper werd verkocht aan vastgoedontwikkelaar 3D Real Estate, die momenteel ook de nabijgelegen site De Meersen-De Looie verbouwt.
De Sint-Niklaaskerk in Ieper heeft een koper gevonden, namelijk vastgoedontwikkelaar 3D Real Estate, die momenteel ook de nabijgelegen site De Meersen-De Looie aan het verbouwen is. De kerk ging voor een hoger bedrag dan de minimumvraagprijs van 725.000 euro van de hand.

De Sint-Niklaaskerk, op de hoek van de De Steurstraat en de Sint-Niklaasstraat in Ieper, werd in 12de eeuw gebouwd en raakte in de loop van de geschiedenis een paar keer zwaar beschadigd.


Dat gebeurde onder meer tijdens de beeldenstorm van 1565 en in 1794 bij de inval van de Franse revolutionairen. In de Eerste Wereldoorlog werd tijdens de Tweede Slag om Ieper het gebouw verwoest, net als de rest van de Ieperse binnenstad. Er volgde een heropbouw, maar de nieuwe kerk verschilde sterk van de originele. Tot 1995 vonden er vieringen plaats, maar daarna werd de Sint-Niklaaskerk omgebouwd tot het stedelijke Onderwijsmuseum, dat werd overgebracht van de Lakenhalle. Op 26 mei 2005 werd het museum getroffen door een brand. Daarbij werd de hele dakconstructie vernield en het duurde twee jaar voor het onderwijsmuseum opnieuw de deuren kon openen. Nadat het stadsbestuur besloot alle Ieperse musea onder te brengen naar het Yper Museum, dat volgend jaar de deuren opent, ging eind december vorig jaar het onderwijsmuseum dicht.

Discussie

De kerkfabriek ging op zoek naar een koper voor de ontwijde Sint-Niklaaskerk. De prijs werd ingesteld op 725.000 euro. Er waren enkele kandidaten, maar het duurde toch een tijd voor er duidelijkheid kwam. Zelfs op de gemeenteraadzitting van maandagavond vielen er nog steeds vragen over de verkoop.


"Men voorziet in het meerjarenplan dat er nog dit jaar 600.000 euro zal binnenrollen van de verkoop. Ik blijf dit een bedenkelijk bedrag vinden gezien de instelprijs minimum 725.000 euro is. De kerkfabriek schiet daarmee in zijn eigen voet. Welke koper zal nog 725.000 euro willen betalen als ze zelf aangeven dat ze maar 600.000 euro verwachten?", vroeg raadslid Emmily Talpe (Open Ieper) zich luidop af.

Nieuwe toegang

Gisteren bleek dat koper 3D Real Estate uit Zwijnaarde zelfs meer neertelde dan de 725.000 euro, omdat er meerdere geïnteresseerden waren. Hoeveel het precieze bedrag is, wil het stadsbestuur overigens niet kwijt. De compromis is getekend, maar de nieuwe eigenaar moet zijn handtekening ook op de verkoopakte plaatsen. De kerkfabriek wil met de opbrengst van de verkoop van de Sint-Niklaaskerk een toegang bouwen tot de Proostdijzaal van de Sint-Maartenskathedraal.


In 2014 bereikte het stadsbestuur al een overeenkomst met vastgoedontwikkelaar 3D Real Estate die de site De Meersen zal ombouwen tot een woonproject.


"Dat project wil hoofdzakelijk inzetten op wonen", aldus de ontwikkelaar. "De voorbereidende werken zijn ondertussen begonnen en het is de bedoeling dat er een 80-tal wooneenheden komen." Hoe de kerk daarin zal worden ingewerkt, is nog niet meteen duidelijk. Gisteren kregen we directeur van het bedrijf niet te spreken.