Scherpe bocht wordt motorrijders fataal

WEER KOPPEL VERONGELUKT OP VERRADERLIJKE PLEK IN STEENSTRAAT

De Ducati motor van de slachtoffers belandde in de gracht.
Verbeke De Ducati motor van de slachtoffers belandde in de gracht.
Amper twee weken nadat in Geluwe een echtpaar om het leven kwam bij een motorongeval, is dat gisteren opnieuw gebeurd, dit keer in Elverdinge. Werner Van Praet (56) uit Jabbeke verkeek zich langs de Steenstraat op een verraderlijke bocht. Zijn Ducati ging zo goed als rechtdoor en belandde in een diepe gracht. De motorrijder en zijn vrouw, die achterop zat, overleden ter plaatse. In de vooravond gebeurde op exact dezelfde plek nog een ongeval.

Werner Van Praet (56) en zijn echtgenote Jacqueline Vanhessche (61) uit Jabbeke namen gisteren met bijna 700 andere liefhebbers deel aan het Doeverentreffen, een motortreffen dat georganiseerd wordt door de gelijknamige motorclub uit Koekelare. De rondrit speelde zich hoofdzakelijk af in Noord-Frankrijk. Dirk Pupe (52) en zijn echtgenote, ook uit Jabbeke, reden mee.


"Bij de vorige tussenstop hadden we het koppel opgemerkt", zegt Dirk. "We vertrokken gelijktijdig weer richting Koekelare. Ik zag het ongeval voor mijn ogen gebeuren. Die man verkeek zich compleet op de bocht, die eerst licht afbuigt, maar vervolgens plots bijzonder scherp is. Dat zie je bovendien maar eens je echt op die plek bent, omdat er een woning staat die het zicht belemmert op het tweede deel van de bocht. De Ducati van de slachtoffers ging rechtdoor, zwiepte over een vangrail - die staat er niet zonder reden, lijkt me - en belandde in de gracht. Ik heb onmiddellijk mijn motorfiets aan de kant gezet en ben in de sloot gesprongen, om te helpen. De vrouwelijke passagier gaf geen teken van leven meer. Daarom concentreerde ik me op haar man, die wel nog bewoog. Kort nadien is hij echter in mijn armen gestorven."


Dirk en zijn vrouw waren enorm onder de indruk. "Er werd helemaal niet hard gereden en toch gebeurt zoiets. Ik ben intussen de bocht te voet nog eens gaan verkennen. Nergens is er ook maar de minste waarschuwing dat het om een gevaarlijke situatie gaat. Dat zou nochtans wel mogen." Volgens het Ieperse parket is er geen overdreven snelheid gemoeid bij het ongeval en raakten de slachtoffers vermoedelijk gekneld tussen de Ducati Multistrada 1200S en de gracht.

De verraderlijke bocht in de Steenstraat, waar het tragische ongeval gebeurde.
Verbeke De verraderlijke bocht in de Steenstraat, waar het tragische ongeval gebeurde.

Tweede ongeval

Opmerkelijk: in de vooravond, luttele tijd nadat alles was opgeruimd, gebeurde in dezelfde bocht een identiek ongeval met een motor. Daarbij raakte passagier Sharon Vandenbulcke (18) uit Heestert (Zwevegem) gewond. Exact een maand geleden verkeek ook een automobilist zich op de gevaarlijke bocht. Hij botste tegen een gemetselde duiker en liep zware verwondingen op. "We moeten de politieverslagen er even bij nemen om na te gaan of al die ongevallen te maken hebben met het feit dat de bocht er plots zo verraderlijk draait", zegt Iepers schepen van Mobiliteit, Dominique Dehaene (CD&V). "Wat vandaag gebeurd is, raakt ons uiteraard als stadsbestuur. Als blijkt dat daar een structureel probleem is, zullen we dat snel aanpakken. Elk verkeersslachtoffer is er een te veel."

Dirk Pupe snelde nog te hulp, maar tevergeefs. Motard Werner stierf in zijn armen.
Verbeke Dirk Pupe snelde nog te hulp, maar tevergeefs. Motard Werner stierf in zijn armen.