Resten Duitse betonmengplaats aangetroffen in De Palingbeek

De werkvloer van de plaats waar beton werd gemengd met verschillende herstellingen na artillerievuur.
Ruben Willaert bvba De werkvloer van de plaats waar beton werd gemengd met verschillende herstellingen na artillerievuur.
Bij een archeologisch onderzoek in De Palingbeek in Zillebeke werden resten van een Duitse mengplaats voor beton - een Mischplätze - uit WO I aangetroffen. De vondsten werden bij toeval gedaan toen er munitie moest opgeruimd worden.

“De voorbije weken hebben we een paar keer toevallige vondsten gedaan in provinciaal domein De Palingbeek in Zillebeke”, zegt archeoloog Simon Verdegem van het bedrijf Ruben Willaert, dat samen met mensen van Acke & Bracke en van Monument Vandekerckhove de opgravingen deed. “Dat gebeurde toen er munitie moest verwijderd worden op een stuk terrein waar de provincie een nieuwe recreatieve zone plant. Naast restanten van Duitse loopgraven en een houten schuilplaats was een goed bewaarde Duitse mengplaats voor beton de meest in het oog springende vondst. De mengplaats bestond uit een ingegraven platform zonder dak met een houten opslagplaats ernaast. De beton werd gebruikt om bunkers te maken of te herstellen”, besluit Verdegem.

Ingestorte wanden van de houten opslagplaats aan de betonmengplaats.
Ruben Willaert bvba Ingestorte wanden van de houten opslagplaats aan de betonmengplaats.
Duitse schuilplaats in hout.
Ruben Willaert bvba Duitse schuilplaats in hout.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.