Rauw vlees eten, dagenlange vernederingen, geslagen worden, beschimmelde boterhammen mee naar school: Pleegouders voor rechter omdat ze kinderen jarenlang zouden geterroriseerd hebben

Henk Deleu
Een koppel uit Zillebeke staat voor de rechter in Ieper omdat ze twee pleegkinderen jarenlang zou mishandeld hebben. “Hun leven werd tot een hel gemaakt”, zegt de openbare aanklager. “Die kinderen spreken de waarheid niet”, beweert de verdediging.

Rauw vlees eten, dagenlange vernederingen, geslagen worden, beschimmelde boterhammen mee naar school, duizend bladzijden straf volschrijven met ‘ik ben te gulzig’. Het is een korte bloemlezing van wat de openbare aanklager op de Ieperse rechtbank verklaarde over wat een koppel uit Zillebeke hun pleegkinderen zou hebben aangedaan. Het paar zou twee van hun pleegkinderen jarenlang geterroriseerd hebben. “Het leven van die kinderen werd tot een hel herschapen”, meent de procureur, die een effectieve celstraf vorderde tegen de twee pleegouders. Ook meester Marc Snick, de advocaat van de twee kinderen was niet mals voor de beklaagden. “Broer en zus zijn jaren slachtoffer geweest van manipulatie van de twee pleegouders. De jongen is vernederd geweest en werd jarenlang geslagen en geschopt. Het was een vorm van foltering. Hun kindertijd werd kapotgemaakt.”

Leugens

Volgens meester Nina Van Eeckhaut, die het koppel verdedigt, is het verhaal heel wat complexer. “Die kinderen hebben hechtingsstoornissen omdat ze in hun eerste levensjaren geen ouderlijke liefde hebben gekregen. Dat is nefast voor de ontwikkeling van hun geweten. Ze liegen dan ook. Het gaat om valse beschuldigingen.” Nog volgens de verdediging begonnen de problemen toen een echte dochter van het koppel de stiefkinderen tegen de twee beklaagden opzette. “De dochter wou geld van haar ouders voor een verbouwing, maar kreeg dat niet. Toen liet die vrouw de stiefkinderen allerlei leugenachtige verklaringen afleggen.” 

“Het draaide bij de mensen allemaal om geld. De kinderen moesten in heel West-Vlaanderen pannenkoeken verkopen en de opbrengst was voor de pleegouders”, reageert meester Snick. Toen de rechter de zus en broer zelf aan het woord liet, barsten die in tranen uit. “Ik probeer mijn leven weer op de rails te krijgen, maar dat is moeilijk. We gaan nooit vergeten wat we meegemaakt hebben.” Vonnis op 17 mei.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.