Planteneilanden moeten blauwwieren voorkomen

Op Zillebekevijver drijven een aantal planteneilanden om de groei van blauwwier tegen te gaan, maar eenden hebben sommige eilandjes al bijna helemaal kaalgevreten.
Foto's Flamand Op Zillebekevijver drijven een aantal planteneilanden om de groei van blauwwier tegen te gaan, maar eenden hebben sommige eilandjes al bijna helemaal kaalgevreten.

Met drijvende planteneilandjes hoopt het Ieperse stadsbestuur de groei van giftige blauwwieren op Zillebekevijver tegen te gaan. Ieper test deze techniek als eerste in ons land op openbare wateren.


Op het water van Zillebekevijver worden drijvende planteneilandjes met oever en moerasplanten uitgezet. De wortels van de planten zetten zich vast op de eilandjes en kunnen hierdoor snel groeien. De wortels nemen ook fosfaten, nitraten en andere giftige stoffen uit het water op. Dankzij de eilanden is het water helderder, bevat het meer zuurstof en bevat het vooral minder stoffen die de groei van blauwwieren stimuleert, zoals fosfaten. Ondertussen zijn al twintig planteneilanden op Zillebekevijver uitgezet en daar komen er de komende maanden nog heel wat bij. Het enige probleem zijn de eenden op de vijver. Die smullen maar wat graag van de moerasplanten. Het stadsbestuur wilde ze vangen en verplaatsen, maar twee eenden konden voorlopig nog ontsnappen.


Hopelijk blijven er voldoende planten over om de waterkwaliteit te verbeteren. Ook op de Majoorgracht, waar al langer problemen zijn met wieren, werd een aantal planteneilandjes uitgezet. (BLI)

Eric Flamand