Peter Pan en De Verloren Jongens

George Llewelyn Davies (rechts) en zijn broers, wiens namen voor eeuwig blijven verder leven in het verhaal van Peter Pan: baby Nicholas (in de armen van zijn vader Arthur), Jack, Michael en Peter.
DCH George Llewelyn Davies (rechts) en zijn broers, wiens namen voor eeuwig blijven verder leven in het verhaal van Peter Pan: baby Nicholas (in de armen van zijn vader Arthur), Jack, Michael en Peter.

'Peter Pan is dood', pende de tot tranen bewogen Schotse auteur James Barrie op 15 maart 1915 neer in zijn dagboek. Jaren daarvoor had Barrie zich voor de creatie van het hoofdpersonage uit zijn beroemdste boek laten inspireren door een jongen die hij persoonlijk heeft gekend en onsterfelijk maakte als 'The boy that wouldn't grow up' ('De jongen die niet wou opgroeien'). Sinds het voorjaar van 1915 ligt die jonge man begraven op de Britse militaire begraafplaats in de Wittenhuisstraat in Voormezele. De soldaat in kwestie heette George Llewelyn Davies. Hij werd geboren in Londen op 20 juli 1893, als oudste van vijf jongens. George verloor beide ouders op jonge leeftijd en kwam samen met zijn broers (John, Peter, Michael en Nicholas) onder voogdij van de schrijver James Barrie, die een vriend was van de familie en goed met de jongens kon opschieten. Wie het verhaal van Peter Pan kent, zal de namen van George en zijn broers al herkennen. George was een sportieve student, die school liep aan het elitaire Eton College en later zelfs in Cambridge. Toen de oorlog uitbrak, bood hij zich aan als vrijwilliger. Na een opleiding in Frankrijk werd zijn battalion in januari 1915 naar Sint-Elooi gestuurd, waar hij deelnam aan een reeks hevige gevechten. Daar joeg een vijandelijke schutter een kogel door zijn slaap. Hoewel hij voor altijd zal blijven verder leven in de figuur van Peter Pan, rust het lichaam van George voor eeuwig in Vlaamse Velden, bijna incognito onder een eenvoudige grafsteen. (DCH)

Het graf van George Llewelyn Davies in Voormezele.
repro Christophe Deconinck Het graf van George Llewelyn Davies in Voormezele.