Parochianen praten na mis bij aan bar in kerk

Na de mis wordt er een patersbiertje gedronken aan de toog in de kerk.
Foto Flamand Na de mis wordt er een patersbiertje gedronken aan de toog in de kerk.
In Brielen zijn al een tijdje geen cafés meer, waar parochianen na de mis nog kunnen napraten. Jammer, vindt het parochiaal team. "Daarom hebben we een kleine toog en wat stoelen in de kerk gezet. We bieden er na de mis iets kleins aan om te drinken", zegt Frans Hardy.

Het is een uniek zicht. Voortaan staan in de Sint-Peterus en Sint-Pauluskerk van Brielen een cafétoog en wat stoelen. Parochianen kunnen er na de maandelijkse misviering, op de eerste zondag van de maand, hun hostie doorspoelen in L'Esperance, zoals de herberg in de kerk heet. "We hadden al langer het idee om iets te organiseren voor Brielenaars die na de mis gezellig willen napraten, want cafés zijn er niet. We vinden het belangrijk dat mensen ook buiten de mis contact houden. We willen hen de kans geven om wat te praten en te genieten van een lekkers patersbiertje, wijn of koffie. Ook de pastoor vond het een goed idee. We doen het niet voor de inkomsten of om mensen naar de kerk te lokken. We bieden alles aan aan één euro."


De eerste dag was een succes. "De mensen zijn duidelijk blij met het concept. Een honderdtal mensen bleef zitten. Ten laatste tot 13 uur wordt er nog drank geschonken", zegt Christinae Ameel van de parochie. In september wordt het initiatief geëvalueerd. Bij het bisdom staan ze open voor de mogelijkheden, al vraagt men alles binnen de perken te houden. "Het is zeker niet de bedoeling om er een drankfeest van te maken", stelt Hardy gerust. (BLI)