Pakistaan voor rechter voor uitbuiten uitbaters nachtwinkels

Het openbaar ministerie heeft op de rechtbank van Ieper vier jaar cel gevorderd tegen een Pakistaan die zich moet verantwoorden voor het uitbuiten van uitbaters van winkels. Ook een boekhouder uit Staden staat mee terecht in de zaak.

De 43-jarige van Pakistaanse origine S.H. uit Menen staat voor de rechter in Ieper voor een hele reeks tenlasteleggingen die hij zou hebben begaan bij het uitbaten van een aantal (nacht)winkels. Zo moet hij zich verantwoorden voor onder meer mensenhandel, valsheid in geschrifte, verduistering en poging tot schijnhuwelijk. De openbare aanklager legde de werkwijze van de beklaagde uit. "Die man maakte via zijn bedrijf van zijn werknemers vennoten door ze vijf procent aandelen te verkopen. Ze kregen een vergoeding, maar ze moesten zeer veel uren werken, meegaan naar de winkel en dan nog eens poetsen", klonk het.


"Als de werknemer niet meer voldeed of de deurwaarder passeerde om de achterstallige sociale zekerheid op te halen, dan gooide hij zijn 'medewerker' eruit." De beklaagde zou grof geld hebben verdiend in onder meer enkele winkels in de barakken in Menen, waar wel altijd veel volk over de vloer komt. Dat geld zou naar Pakistan zijn versluisd.

Schijnzelfstandigheid

De aanklager vorderde een celstraf van 4 jaar en een geldboete van 6.000 euro, te vermenigvuldigen met 22 slachtoffers, wat in totaal 132.000 euro is. Bovendien werd ook een verbeurdverklaring van meer dan 200.000 euro gevorderd, geld dat via de illegale praktijken zou zijn verdiend. De raadsman van S.H. gaf toe dat er misschien in een paar gevallen sprake kon zijn van schijnzelfstandigheid, maar niet van mensonterende omstandigheden. Ook de andere beschuldigingen werden weerlegd. "Het openbaar ministerie duidt de feiten aan op een manier die niet juist is", aldus de verdediging.


In de zaak staat ook de boekhouder van S.H., een man uit Staden, terecht. Die zou van alles op de hoogte zijn geweest en hij kijkt aan tegen een celstraf van 30 maanden, deels met uitstel, een geldboete van in totaal 102.000 euro. De boekhouder vraagt echter de vrijspraak. De man zegt dat hij niet op de hoogte was van de doeleinden van S.H. en dat hij gewoon de administratie in orde bracht. Vonnis op 8 januari. (CMW)